Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Werner Hirschvogel a performat în motociclism și automobilism și a format marea echipă a UCMR. Motiv pentru care corespondența care a plecat de la Oficiul Poștal Reșița 1 în ziua de 13 decembrie, a purtat o ștampilă ocazională dedicată împlinirii a 90 de ani de la nașterea sa!

Ștampila și un plic filatelic aferent au fost concepute și realizate de Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură şi Educație a Adulților din Reșița.

Werner Hirschvogel s-a născut la Reșița la 13 decembrie 1931, între 1950 și 1978 a câștigat 12 trofee la motociclism, sport din care s-a retras după un grav accident. În 1978 a trecut la automobilism, în 1981 câștigând primul titlu de campion național. Pilota un Alfa-Romeo Alfasud cu care a câștigat titlul Categoriei 1 a Campionatului Național de Viteză pe Traseu Montan. Ultimul titlu l-a obținut în 2000, la clasa 1.800 cmc, tot la viteza în coastă.

Prima imagine care vine în minte când vorbim de Werner Hirschvogel trebuie să fie prototipul numit „Barcheta”, bazat pe mecanica modelului Alfasud, cu care reșițeanul a câștigat de două ori titlul grupei E, atât la viteza în coastă (1989 și 1990), cât și la viteza pe circuit (1988 și 1989), unde a lăsat posterității dispute memorabile cu un alt mare campion, Nicu Grigoraș și a sa Dacia Turbo.

Hirschvogel a format echipa reșițeană de mai târziu. El i-a format pe Lucien Hora și Mircea Pădurean, piloți pentru care a garantat atunci când conducerea UCM Reșița a decis înființarea unei secții de automobilism. Alți doi piloți ieșiți din mâna maestrului sunt Claudiu Ciucă și Christian Nistoran, piloți care au câștigat titluri de campioni naționali la viteza în coastă.

În 2010 a devenit cetățean de onoare al Municipiului Reșița, iar echipa UCMR i-a acordat trofeul pentru întreaga activitate intitulat „30 de ani de pasiune și dăruire pentru viteza în coastă la Reșița”. În 2012 a primit titlul de Maestru al Sportului. Circuitul vieții sale s-a încheiat pe 10 iulie 2014. Un an mai târziu a fost prezentată la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița cartea bilingvă „Werner Hirschvogel: O viață pentru sportul cu motor”, apărută din inițiativa familiei.

JCS-Ionel Ivașcu

 

Expl foto:
03 werner: Werner Hirschvogel (stânga) alături de Lucien Hora.