Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Părintele Atanasie, starețul Schitului Românesc Prodromu, de pe Muntele Athos, i-a oferit deputatului cărăşean Diploma de excelență pentru servicii deosebite aduse sfântului lăcaş de cult!

În anul 1820, în vremea arhipăstoririi Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, a fost fondat la Muntele Athos, Schitul Românesc Prodromu cu hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”, întemeierea sa fiind consfințită prin hrisoavele domnești ale domnitorului Grigore Alexandru Ghica al Moldovei la 7 iulie 1853 și ale domnitorului Carol I al României la 19 iunie 1871. Schitul este vizitat mereu de credincioşi din Caraş-Severin, din România, iar Statul român prin Legea 114/2007 oferea, în fiecare an, un sprijin financiar de 250 de mii de euro.

Printr-un amendament, al cărui iniţiator a fost şi Ion Mocioalcă, legea a fost schimbată, iar anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, o sumă în lei, echivalentă cu 960.000 euro, pentru Schitul Românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia. Acesta a fost şi motivul pentru care părintele Atanasie i-a oferit parlamentarului cărăşean diploma de excelenţă.

Întrebat despre distincţia primită, Mocioalcă nu a vrut să comenteze, spunând doar că: „niciodată nu facem suficient pentru biserică şi suntem prea mici, orice am face, în faţa lui Dumnezeu“.

JCS-N.C.