Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – DSVSA continuă campania de eradicare a anemiei infecţioase ecvine în judeţ. De la începutul anului şi până în prezent, în Caraş-Severin au fost depistate pozitiv cu anemie infecţioasă ecvină 34 de animale. Cunoscută şi sub numele de „febra de mlaştină“, boala nu afectează doar caii, ci şi catârii sau măgarii iar, de cele mai multe ori, provoacă moartea acestora.

Din acest motiv, autorităţile române, prin Direcţiile judeţene sanitar-veterinare, luptă pentru eradicarea atât a acestei boli cât şi a altora, ce nu pun în pericol doar viaţa animalelor domestice, ci şi pe cea a populaţiei.

Prezent zilele trecute în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor, dr. Ion Rădulescu, a declarat că numărul cabalinelor depistate pozitiv cu această boală este în scădere în Caraş-Severin. Astfel, dacă în 2009 au fost depistate cu anemie infecţioasă ecvină puţin peste 200 de animale, dintr-un efectiv de 7.329 animale examinate, în 2012, au fost diagnosticate pozitiv 133 cabaline, iar în primele trei luni ale acestui an – 34. Rădulescu a adus în discuţie şi problemele cu care se confruntă inspectorii sanitar-veterinari atunci când proprietarii cailor bolnavi refuză să renunţe la animale.

„ Acest tip de boală are perioade de stagnare, iar proprietarii sunt convinşi că animalele sunt sănătoase şi opun rezistenţă atunci când venim, împreună cu autoritatea locală, să le ridicăm caii din curte pentru a-i duce la abator pentru sacrificare“, a precizat directorul DSVSA.

Punerea în aplicarea a Planului de eradicare a anemiei infecţioase ecvine impune deseori probleme autorităţilor sanitar-veterinare datorită nealocării la termen a fondurilor necesare despăgubirii proprietarilor în cazul cabalinelor sacrificate la abator.

Roxana Bălan Nafiru