Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Expoziția de artă digitală și fotografie a cursanților Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu“, deschisă publicului!

Vernisată, marți, în sala „Ion Stendl“ a Muzeului Banatului Montan din Reșița, expoziția cursanților anilor I și II ai secției de artă fotografică, îndrumați de prof. Flavian Savescu, reprezintă un bun prilej de reflecție asupra unor subiecte despre care, aparent, știm tot. În condițiile în care, chiar cu un telefon nu prea sofisticat, aproape oricine poate deveni autor, editor, distribuitor de fotografii și recepționer de like-uri, dorința unora de se perfecționa, de a aprofunda fotografia prin studiu, este mai mult decât meritorie.

O interesantă dezbatere oficială i-a avut ca protagoniști pe managerul MBM, Livia Magina, criticul de artă Ada Cruceanu și îndrumătorul expozanților, prof. Flavian Savescu. Enunțate, dar comprimate din cauza atmosferei caniculare, dezbaterile au continuat neoficial, pe secțiuni, în fața proiectelor, în încercarea de limpezi ce este fotografie și ce nu, unde începe arta fotografică, cât poți miza pe microprocesorul aparatului de fotografiat și cât poți interveni digital pe un cadru cu ajutorul programelor de editare, pentru ca produsul să poată fi catalogat, totuși, drept fotografie.

Evident, răspunsurile au rămas în sfera subiectivității fiecărui privitor, generând la rândul lor noi întrebări, cel puțin pentru următoarele două săptămâni în care expoziția va putea fi vizitată. Oricare ar fi însă concluziile de moment, trebuie apreciate pe de o parte determinarea și chiar curajul cursanților de a propune unui public eterogen, în loc de fotografii perfecte, subiecte, abordări și viziuni personale imperfecte, iar pe de alta deschiderea Muzeului Banatului Montan pentru manifestări de o asemenea factură, care vin în sprijinul și dau încredere celor aflați la început de drum.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu