Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA –  Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (actual candidat la europarlamentare) şi ministrul Sănătăţii s-au aflat miercuri la Reşiţa, în cadrul campaniei electorale iniţiate atât de PNL cât şi de PSD. Ambii au vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă şi au dat asigurări că, pe viitor, va fi bine.

În momentul în care ministrul a efectuat vizita, în spital se afla şi corpul de control al CAS, care verifica trei secţii – ORL, chirurgie şi ginecologie – în baza unei tematici ad-hoc. Ministrul Sănătăţii a precizat că şi în aceste cazuri nu este în intenţia sa să demită pe cineva.

„Am verificat circuitele funcţionale. Se respectă conform normelor de la minister. Dacă se gestionează programul eficient, nu iau în calcul nicio demitere. Eu nu vreu să demit pe nimeni. Dacă s-ar putea să nu demit pe nimeni aş fi cel mai fericit. Unde sunt cazuri evidente de neimplicare şi de rea-voinţă se vor suferi consecinţe”, a subliniat Bănicioiu.

„Ceea ce ar trebui să se materializeze în urma vizitei ministrului ar fi revizuirea acelui tarif pe caz ponderat (suma necesară pentru tratarea unui pacient cu toate implicaţiile – n.r.) care este, pe nedrept, în Caraş-Severin mic, mai mic decât în cazul altor spitale ce oferă mult mai puţine servicii şi mai puţin profesioniste decât cel din Reşiţa. E adevărat că a fost, la vremea respectivă, o negociere prost realizată dar e momentul să reparăm acest lucru – principala problemă pe care am supus-o atenţiei ministrului. De restul, de dotarea spitalului, ne ocupăm noi în continuare, aşa cum s-a văzut. Zilele trecute am aprobat în CJ investiţia în trei centrale termice pentru fiecare staţionar. Vom aproba, cât de curând, o altă investiţie de circa 500.000 de lei prin care vom înlocui partea de alimentare cu apă unde nu s-a intervenit din 1973, de când s-a inaugurat spitalul”, a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ.

Ministrul sosit la Reşiţa a adus şi o veste bună privind fonduri alocate unei secţii a spitalului. „Ca şi noutate, din această lună, Spitalul Judeţean a fost inclus în programul de ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) şi asta înseamnă că tot ce este pacient critic va beneficia de fonduri suplimentare. Acesta va primi din acest fond tot ce înseamnă medicaţie, dispozitive medicale şi aparţinătorii nu se vor duce să mai cumpere din farmacii cele necesare. Programul va continua şi chiar îl vom extinde, de la anul. E prima oară când se întâmplă acest fapt la Reşiţa în condiţiile în care am înţeles că 12% din bugetul pe medicamente al spitalului a fost, astfel, suplimentat”, a precizat ministrul Bănicioiu.

„Suma alocată pentru trimestrul III al acestui an, pe programul ATI este de 100.000 de lei, iar pentrtu cel de-al patrulea – 200.000 de lei”, a adăugat dr. Dumitru Secăşan, managerul SJU Reşiţa.

Flavius Rotariu