Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Târgul de muncă pentru absolvenţi n-a mai oferit tinerilor participanţi nici măcar o speranţa angajării. Niciunul dintre cei prezenţi nu a fost angajat.

Vineri, 28 septembrie, foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa a văzut o nouă bursă a locurilor de muncă, una specială pentru absolvenţi, după moda europeană.

După moda reşiţeană, sărăcia lucie s-a văzut de ambele părţi. În loc să crească, oferta angajatorilor a intrat la reducere în ziua bursei pentru absolvenţi, din 27 de firme cât au promis că participă venind doar 21, care au adus cu ele 82 de locuri de muncă vacante. De cealaltă parte, doar 91 de tineri au participat la eveniment, în pofida faptului că organizatorii au dat startul bursei de anul acesta la ora 10.00, cu o oră mai târziu decât regula pentru debutul acestui tip de acţiuni.

E drept că unii dintre băieţi au venit pentru o angajare în tricouri roz şi-n pantaloni scurţi sau că unele dintre domnişoare au pierdut şirul centimetrilor la tocurile tip cui, prezentându-se cu fustiţe care mai de care mai intrate la apă. Sau că alţi tineri – care şi-au învăţat cuminţenia şi care au venit la acţiune îmbrăcaţi îngrijit – aveau alături pe unul dintre părinţi. În fond, nici la Chimie, nici la Geografie, nici la Educaţie Antreprenorială n-au învăţat ce vor găsi la bursă şi cum trebuie să se prezinte la angajare. Pentru că la bursă rar găseşti patronul în persoană, în locul lui fiind desemnat altcineva, care oricum nu face angajarea direct.

Dar dincolo de cele câteva mici greşeli ale câtorva tineri, peisajul general al bursei a fost unul trist. Oameni rămaşi pe drumuri, inclusiv de vârsta a treia, îşi caută de lucru (unii dintre ei cu copii mici de mână), iar amărăciunea din buzunare şi din suflet li se reflectă şi pe chipuri.

Printre ei, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a atras, pentru prima dată în ultimii ani, un invitat de vază: prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, singurul din palatul administrativ care a acceptat invitaţia. A mai fost prezentă şi o delegaţie a Inspectoratului Teritorial de Muncă, sub conducerea inspectorului-şef Ioan Jura.

De fapt, standul acestora, aşezat la intrare, i-a făcut pe mulţi tineri să creadă că se pot angaja la ITM, deşi rolul celor de acolo a fost doar de îndrumare şi informare. Tinerii au putut vorbi cu şefii instituţiilor, cu prefectul, li s-au putut plânge în legătură cu contractele de muncă. „Am semnat un contract de muncă, dar mi-au dat un salariu mic“, spunea unul dintre ei. „Dar ce era stabilit în contract?“, sună întrebarea oficialului. Replica tânărului este dezarmantă: „Păi nu ştiu, că nu am citit“.

Peste toate, felul în care a decurs bursa, care s-a încheiat cu zero angajări, dar cu 68 de tineri chemaţi la interviuri, arată că lucrurile stau din ce în ce mai rău la capitolul piaţa forţei de muncă în Caraş-Severin. Şi, deocamdată, analiştii pieţei nu transmit semnale încurajatoare…

Antoniu Mocanu