Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – La Reşiţa, patru persoane au bătut palma angajării cu firmele, iar la Herculane – alte 18.

„După cum v-am obişnuit, în fiecare an, la începutul primăverii, se organizează Bursa generală a locurilor de muncă. În judeţul Caraş-Severin, acest eveniment s-a derulat în două locaţii: la Reşiţa, în sala Campus Cafe, din cadrul Universităţii «Eftimie Murgu», şi la Băile Herculane, în sala de sport a Liceului «Hercules». După cum bine ştiţi, Agenţia noastră facilitează întâlnirea directă dintre angajatori şi şomeri, angajatorii căutându-şi oamenii pe specialităţile de care au nevoie şi persoane care doresc să-şi schimbe locul de muncă sau şomeri care-şi caută un loc de muncă. În cadrul Bursei generale am avut şi compartimentul Eures, care a informat şomerii despre locurile de muncă disponibile în străinătate. Dintr-un număr de 119 agenţi economici contactaţi, care au oferit 270 de locuri de muncă, 27 au fost prezenţi la Reşiţa, cu 173 de locuri de muncă, şi 22 la Băile Herculane, cu 97 de locuri de muncă. La Reşiţa am avut ofertă pe studii superioare – 14 locuri“, a declarat Mihaela Iovanovici, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin.

Chiar dacă atmosfera târgului de joburi a fost asemănătoare cu a tuturor celor de până acum, rândurile persoanelor care şi-au căutat de lucru au fost destul de rare. De altfel, şi angajatorii s-au plâns de acest aspect, unul dintre ei, care avea în jur de 20 de posturi disponibile, spunând că a reuşit să adune doar două CV-uri de la persoane care nu erau chiar atât de interesate să lucreze. Pentru această ediţie, organizatorii au apelat la un truc, pentru ca persoanele care s-au arătat interesate de un loc de muncă, să fie interesate până la capăt. Mai ales când e vorba despre şomeri cu indemnizaţie sau despre beneficiarii de ajutoare sociale. În acest sens, la ieşirea de la eveniment, au avut de predat un chestionar la finalul căruia trebuiau să precizeze şi firmele la care au încercat să-şi găsească de lucru, la bursă, urmând să fie făcute verificări la acest capitol. Chiar şi aşa, nu au lipsit persoanele care au venit la angajare cu copiii.

Partea bună este că oferta a fost diversificată, la Reşiţa fiind disponibile 173 de posturi în 47 de meserii, iar la Herculane 97 de posturi în 29 de specializări. Aşa se face că în ziua bursei au bătut palma cu angajatorii, pentru un post, patru persoane la Reşiţa şi 18 la Herculane. La Reşiţa şi-au găsit de lucru patru agenţi curier, iar la Herculane: patru cameriste, patru ospătari, cinci bucătari, trei lucrători comerciali şi doi spălători de vase.

Să nu o spunem într-un ceas rău, dar printre persoanele care-şi căutau de lucru am regăsit la bursă şi oficialităţi. S-au remarcat deputatul Luminiţa Jivan, prefectul judeţului, Matei Lupu, şi o serie de şefi de deconcentrate din judeţ.