Caraş-Severin, Romania

Chiar dacă târgul de muncă de la Moldova Nouă a fost o umbră a celui de la Reşiţa, în ceea ce priveşte numărul de posturi disponibile, a excelat la capitolul angajări. Astfel, dacă la Reşiţa 36 de firme au oferit 225 de locuri de muncă unui număr de 471 de participanţi, niciunul dintre aceştia n-a reuşit să se angajeze în ziua bursei. La Moldova Nouă, cinci firme au oferit 40 de posturi unui număr de 64 de participanţi, toate locurile fiind ocupate imediat.

Acum, la o lună de la organizarea bursei de muncă de la Reşiţa, situaţia s-a schimbat în bine şi în municipiul de pe Bârzava. Nu mai puţin de 99 de persoane au reuşit să se angajeze în acest interval, adică în jur de trei pe zi.

Dintre cei care au reuşit, 61 sunt bărbaţi, iar 38 sunt femei. Ca nivel de studii, 37 de persoane sunt absolvente de învăţământ profesional sau de ucenicie, chiar dacă reprezentanţii universităţii reşiţene se laudă cu o inserţie de 60% a absolvenţilor pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte vârsta, cele mai multe (34) au peste 45 de ani.

Au reuşit să se angajeze 27 de muncitori necalificaţi, 11 bucătari, şapte lucrători comerciali, şase ospătari, câte cinci electricieni de întreţinere şi reparaţii, vânzători şi agenţi de securitate, patru mecanici auto, şi câte trei tâmplari şi barmani.

De asemenea, în acelaşi interval de o lună au mai fost angajaţi câte doi fierari-betonişti, dulgheri, lăcătuşi confecţii metalice, şoferi şi confecţioneri îmbrăcăminte, şi câte un subinginer CCIA, economist, inginer mecanic, sudor, maşinist pod rulant, strungar, ciontolitor carne, instalator apă, spălător de vehicule, gestionar, contabil, operator calculator şi maseur.

Şi dacă tot spuneau unii dintre şomerii participanţi la târg că unele posturi sunt fictive, nu putem să nu menţionăm că au mai rămas neocupate 126 dintre locurile de muncă de la bursă care însă nu se regăsesc pe lista posturilor vacante.