Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Consiliul Județean a majorat prețul pentru operatorul de la deponeu. În consecință, Brantner va crește tariful, cu aprobarea majorității aleșilor locali reșițeni!

În acest context, reșițenii vor plăti 19 lei de persoană pe lună, agenții economici și instituțiile publice vor plăti 191 lei/mc de gunoi menajer, deșeurile reciclabile vor fi colectate cu 1070 lei/mc, cele voluminoase pentru 84 lei/mc, iar deșeurile stradale pentru 45 lei/mc. Noile tarife au fost votate în recenta ședință de consiliu local.
Creșterea vine după ce Consiliul Județean (CJ) a majorat prețul la deponeu, de la 154 de lei la 191 de lei per tona de deșeuri. Așa a ajuns Brantner să plătească pentru tona de gunoi la deponeu 270 de lei de la 140. „În contractul semnat de primărie cu Brantner, scrie că prețul de la deponeu se reflectă în tariful practicat de Brantner. Vechiul preț de 140 de lei reprezenta 10% din totalul cheltuielilor lor. La fel reflectă și-acum”, a precizat reprezentantul primăriei, Adelin Tuță.

Acesta a mai arătat că, atunci când CJ a licitat pentru operatorul de la deponeu, a licitat pentru o cantitate aproximativ 50.000 de tone de deșeuri pe județ pe an. Dar cantitatea reală a fost de 94.000 de tone. Asta se transpune în redevența pe care operatorul o plătește la CJ, de peste un milion de euro pe an, și în tariful de operare și selectare a materialelor destinate pentru a le vinde și a-și acoperi din cheltuieli.

Așadar, Brantner crește tarifele a doua oară anul acesta deși, peste câteva luni, ar putea pleca. La 1 iulie, operatorul de salubritate al orașului creștea prețurile invocând scumpirea motorinei și creșterea cheltuielilor cu personalul propriu. Între timp însă, motorina s-a ieftinit, nu însă și tarifele Brantner. Ori în contractul pe care-l are cu primăria scrie că în cazul în care intervin majorări de prețuri în interval de trei luni, acestea trebuie avute în vedere. Asta înseamnă că, dacă prețul motorinei va continua să scadă și diferența va fi de peste plus sau minus 3%, primăria va face face act adițional și de micșorare a tarifului.

De altfel, conform lui Adelin Tuță, Brantner activează la Reșița în baza unui act adițional, deoarece ADI Intercom Deșeuri, din care Reșița face parte, amână repetat licitația pentru găsirea unui nou operator. Situație care s-ar putea schimba deoarece, la capătul ultimelor discuții, ADI-ul a promis că, din 18 octombrie, se vor putea depune oferte pentru viitoarea licitație. „Așadar, vom aștepta un operator care va prelua zona Reșița, din care fac parte 25 de localități. Acela va putea avea tarife mai mici. Dar, până se validează contractul cu noul operator, iar asta va dura câteva luni, vom merge tot cu Brantner”, a mai adăugat Tuță.

JCS-Ionel Ivașcu