Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Față de buletinele de vot primite din timp, în județ au mai sosit, de urgență, alte aproape 6.000!

Numărul real al celor care și-au schimbat reședința în județ până în 11 aprilie, astfel încât să poată vota în noua localitate, este învăluit și în momentul de față în mister. La jumătatea lunii mai, prefectul Ioan Dragomir recunoștea că: „O cifră oficială nu avem și nu aș vrea să vă spun ce am gândit vizavi de instituția de la București! Am o mare nemulțumire și promit că la prima întâlnire cu conducerea Ministerului am să ridic această problemă, dacă nu primesc răspunsul, că au trecut 30 de zile!“

În condițiile în care Autoritatea Electorală Permanentă anunța sâmbătă, în preziua alegerilor, că a comandat în data de 7 iunie 2024 tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot, dintre care 5.960 de buletine de vot (2.980 pentru consiliile locale și 2.980 pentru alegerea primarilor) pentru 12 comune din Caraș-Severin, se poate presupune că informația în cauză a sosit la Reșița după ce buletinele de vot inițial comandate fuseseră deja tipărite și livrate. Dar, e bine că a sosit în timp util.

Cel puțin teoretic, legat de persoanele care și-au schimbat reședința, n-ar trebui să apară situații în care, din cauza numărului lor foarte mare, anumite circumscripții electorale să rămână fără buletine de vot pentru toți votanții. Aceasta pentru că, în general, e puțin probabil ca participarea la vot să fie într-atât de mare încât să depășească numărul de votanți de pe listele permanente plus marja de 10%, luată în calcul la comandarea buletinelor de vot. În cele ce urmează, cu siguranță nu, ele fiind primele trei, de top, din cele 12 menționate.

Astfel, pentru Brebu Nou, cu 340 de alegători pe listele permanente și complementare, au fost comandate suplimentar câte 225 de buletine de vot pentru alegerea primarului, respectiv consilierilor. Suficiente pentru 205 de flotanți, care, în ipoteza că s-ar prezentat cu toții la vot, împreună cu toți cei de pe listele permanente, ar marca un record de participare de 160%!

Pentru Brebu, cu 950 de alegători pe listele permanente, au fost comandate suplimentar de 2 ori 510 buletine, suficiente pentru 464 alegători pe liste suplimentare (+49%).

Zorlențu Mare, cu 880 de alegători pe listele permanente, a primit de 2 ori 460 de buletine, suficiente pentru 418 votanți suplimentari (+48%).

Legat de prezența la vot, prefectul Ioan Dragomir declara astăzi: „Nu știu dacă e bine sau rău că în câteva localități sunt cozi la secțiile de votare. Până la urma votul este un exercițiu democratic, cetățenii vor să voteze, chiar și cei care și-au schimbat reședința votează pe cineva și vor vota doar o singură dată.“

La ora 16:00, mulți dintre aceștia au și votat, democratic, dovedind un spirit civic și un interes pentru viitorul comunităților respective chiar mai accentuat decât cel al alegătorilor de pe listele permanente. Astfel, referindu-ne doar la cele trei comune amintite, la Brebu Nou s-au prezentat la vot 132 de votanți pe listele permanente și 142 pe cele suplimentare, la Brebu 364 permanenți și 275 suplimentari, iar la Zorlențu Mare 460 permanenți și 335 de suplimentari.

La aceeași oră, 16:00, în județ, procentul de participare la vot a fost de 33%. Din cei 254.398 de alegători trecuți pe listele permanente și complementare votaseră 78.465, alți 5.018 fiind trecuți pe liste suplimentare, iar 291 votând cu urna mobilă. În mediul urban votaseră 35.310 cetățeni, iar în rural 48.634.

JCS-Walter Fleck