La fel ca-n fiecare an, perioada dinaintea sărbătorilor transformă complexele comerciale şi pieţele în adevărate furnicare. Mulţi cumpără, dar parcă la fel de mulţi vin, întreabă preţul, scapă acelaşi oftat amar cu care ne-am cam obişnuit şi ies afară cu capul plecat. Prea scump!
A ajuns prea scump să ne mai putem petrece sărbătorile în vreo staţiune sau acasă, în familie, călcând pe urmele unor tradiţii ancestrale. Câţi dintre noi îşi mai permit, pe masa Sfintelor Paşti, simbolicele ouă roşii, sau bucuria de a dărui mai mult decât un zâmbet? Câţi dintre noi îşi mai permit tradiţionalul drob, făcut ca la mama acasă, sau mielul de Paşti? Sau câţi dintre noi n-au uitat ca, printre valurile de stres cotidian, să mai simtă atmosfera celei mai importante sărbători a creştinătăţii?
O raită prin piaţă ne arată cam cum stau lucrurile în rândul reşiţenilor. La intrare în Piaţa Agroalimentară Reşiţa Sud, un bătrân căuta în gunoi flori. Ofilite sau nu, ar putea smulge, poate, un strop de zâmbet într-o mare de tristeţe.
Atmosfera se schimbă la secţia de lactate, devenită acum una de comercializare a mieilor. Cum merge cu vânzarea? „Merge bine, deşi preţul este mai mare decât anul trecut, fiind de 23 de lei, iar mieii sunt verificaţi de medicul veterinar chiar aici, ne explică Ioana Busuioc, cea care, împreună cu soţul, Pavel, au fost printre primii oameni care vindeau, marţi, 30 martie, carne de miel în Piaţa Agroalimentară Reşiţa Sud. Suntem din Reşiţa, vara ţinem oile pe Semenic, avem păşune acolo, iar iarna şi primăvara pe ponor. Suntem autorizaţi pentru toate produsele, avem carne de oaie şi miel, brânză… Vindem de ani de zile, iar acum vom avea miei până sâmbătă. E drept că mieii sunt destul de mici, dar avem şi mai mari, de 7-8 kg. Din acest motiv nu am adus şi iezi, pentru că sunt prea mici“. În aceeaşi secţie, cumpărătorii nemulţumiţi de preţ au putut alege carnea de pasăre. „Eu am adus numai păsări şi ouă, spune Maria Seracin, din Gherteniş. Merge mai greu decât în alţi ani. Nu sunt bani! Eu vând carnea de pasăre – pui, curcan – tot cam ca anul trecut, la 17 lei“. Şi totuşi, deşi am văzut cumpărători care au plecat nemulţumiţi de preţul de la carnea de miel, nu i-am văzut optând pentru cea de pasăre.
Şi totuşi, Piaţa Reşiţa Sud este un adevărat furnicar. Ce-i drept, poate că nu toţi reşiţenii nu vor avea o masă tradiţională de Sfintele Paşti, dar tot vor avea una, cu bunele sau neajunsurile ei…
Antoniu Mocanu