Brummell nu poate forta investitiile britanice - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Afirma ambasadorul Regatului Unit, care s-a declarat totuşi încântat de toate obiectivele vizitate în Reşiţa.

Un scurt bilanţ al vizitei înaltului oficial britanic la Reşiţa a fost făcut sub cupola palatului administrativ municipal, în cadrul unei conferinţe de presă. În deschidere, primarul Ioan Popa a ţinut să-i mulţumească Excelenţei Sale Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, pentru timpul pe care l-a acordat reprezentanţilor municipalităţii şi pentru bucuria făcută prin vizita sa în Banatul de Munte: „Am concentrat o vizită de o zi într-un timp pe cât ni l-a permis o dimineaţă şi o după-amiază de vineri, astfel încât să încercăm să vă aducem la cunoştinţă cât mai multe aspecte despre oraşul Reşiţa, despre Banatul de Munte“.

Vizitele au cuprins Parcul Industrial, cu cele cinci hectare pentru investiţii, Autolive – o investiţie multinaţională în Reşiţa, Muzeul de Locomotive, „pentru că bănăţenii sunt făloşi, ne-am lăudat şi noi cu ce au făcut predecesorii noştri în Reşiţa, acum o sută, două sute de ani, spunea primarul. La UCMR am vizitat o secţie de producţie unde am văzut câteva echipamente în lucru pentru turbine de la Porţile de Fier, Valea Oltului şi altele, şi în acelaşi timp, am avut bucuria să aflăm câteva despre istoria acestor două entităţi mari pe care le-a avut Reşiţa de la 1771, până în zilele noastre, cu bune şi cu rele. Iar după-amiază am fost la Universitatea «Eftimie Murgu», tot din dorinţa de a-i arăta Excelenţei Sale faptul că în cazul în care investitorii vor decide să vină în zona noastră, un argument în plus îl constituie învăţământul superior tehnic de la Reşiţa, cu baza materială pe care o avem aici. Bineînţeles am vorbit şi despre şcoala duală“.

„Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu aici, la Reşiţa, într-o primă vizită oficială, într-un leagăn de industrializare al României, preciza Excelenţa Sa, vorbind în limba română. Aceast vizită a avut două componente principale, una legată de afaceri, de schimburi comerciale şi investiţii, iar cealaltă legată de educaţie, de cooperare în acest domeniu între Marea Britanie şi Reşiţa“. Reprezentantul Regatului Unit s-a declarat încântat de ceea ce a văzut în două uzine complet diferite pe care le-a vizitat. Spunea că a trecut pragul UCM Reşiţa, companie istorică, a vorbit despre soarta nefericită a industriei siderurgice în lume, inclusiv în Marea Britanie, şi se arăta plăcut surprins de activitatea pe care o au acum vechile uzine din municipiu. Pe de altă parte, a fost impresionat de modernismul firmei Autoliv, care produce airbaguri pentru maşini. „A fost tare interesant pentru mine să aflu că ambele au legături cu Marea Britanie. De exemplu, UCMR vinde compresoare de gaz unei ferme din Marea Britanie, iar Autoliv primeşte materiale de la o altă companie din grupul Autoliv, din Marea Britanie. Şi pentru mine asta înseamnă foarte mult. Ştiu că ieşim din Uniunea Europeană, este conform unui vot democratic din 2016, dar asta nu înseamnă că ieşim din Europa! Rămânem o ţară europeană şi vrem să dezvoltăm legăturile comerciale şi investiţiile. Sunt foarte fericit că schimburile comerciale şi investiţiile britanice sunt ambele în creştere şi vom continua astfel. Şi eu cred că exemplele din UCMR şi din Autoliv demonstrează faptul că suntem deja integraţi şi vom dezvolta pe acest capitol. A fost o mare plăcere să vizitez şi Universitatea «Eftimie Murgu». A fost foarte impresionant pentru mine faptul că universitatea este foarte legată de industria oraşului, este o conexiune foarte strânsă şi cred că acesta este un lucru pozitiv. Sunt fericit că mulţi studenţi români au ales să studieze în Marea Britanie, avem universităţi de top în lume, şi studenţii români au rezultate foarte bune, sunt foarte bineveniţi. Am discutat cu dl vicerector şi cu doamna preşedinte a Senatului a Universităţii «Eftimie Murgu» despre alte tipuri de colaborare cu universităţi din Marea Britanie“.

 Suntem loiali şi calificaţi

Excelenţa Sa Paul Brummell a vorbit despre deschiderea manifestată de Regatul Unit faţă de Banat, prin înfiinţarea, la Timişoara, a unei structuri a Camerei de Comerţ Britanice din România. Înaltul oficial a ţinut să sublinieze faptul că reşiţenii au două atuuri în faţa altora când vine vorba despre atragerea de investitori care, angajându-i, le-ar putea acorda o şansă: loialitate şi calificare.

Vizavi de acest aspect, primarul Ioan Popa a făcut o scurtă dezvăluire: „Un lucru care este bine de reţinut şi pentru mass media în general, şi pentru ataşatul economic al Ambasadei, în cazul în care există solicitări de translocări de producţie sau deschideri de noi filiale în Europa de Est, în speţă România, ca să-i dirijăm spre Reşiţa. O informaţie pe care ne-au confirmat-o astăzi cei de la Autoliv, eu personal o ştiam de mai multă vreme. E o informaţie matematică, pragmatică, dar extrem de importantă. Fluctuaţia de resursă umană din Autoliv este de sub 5%, mai precis 4,6% anual. Această cifră e una importantă pentru că media anuală a fluctuaţiei de personal în industrie, în România, în multinaţionale, se situează undeva între 20 şi 24%. Cu alte cuvinte, în parcursul unui an, cam 20-24% din resursa umană se rulează. Adică pleacă un sfert şi vin alţii în locul lor. Acest lucru constituie o problemă deosebită pentru angajator pentru că faci un efort enorm ca să-i califici. Pentru că marea parte nu sunt calificaţi şi se califică la locul de muncă. Şi după ce ai făcut de o lună, două, trei, şase luni, faptul că-ţi pleacă un om şi trebuie s-o iei de la început cu altul este o pierdere enormă. Deci, turnover-ul de personal din Reşiţa, la ora asta, cifrarea lui la sub 5% este un element important atunci când vorbim despre avantajele Reşiţei şi ale Banatului de Munte în atragerea de investitori“.

Excelenţa Sa Paul Brummell a concluzionat că nu-i va putea forţa pe oamenii de afaceri britanici să vină la Reşiţa, dar că-i va putea informa corect, vorbindu-le despre oportunităţi care i-ar putea determina să investească în Cetatea de Foc.