Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Închiderea pieței din Caransebeș a fost adusă din nou în atenția aleșilor locali. Și tot prin vocea social-democratului Valentin Dascălu, cu experiența sa de agronom, care a vrut să afle și părerea colegilor consilieri despre închiderea pieței!

Consilierul local PSD i-a cerut primarului Felix Borcean, ca și în urmă cu câteva zile, să renunțe la această măsură, precizând că redeschiderea pieței trebuie făcută doar pentru producători și nu pentru cei care cumpără produse din altă parte și le revând în Piața Gugulanilor. „Revin cu ce am spus săptămâna trecută și să se consemneze în procesul verbal cu redeschiderea pieței. Nu mai spun de ce e necesar și ce prevede ordonanța militară, vreau să se ia în considerare redeschiderea pieței și aș vrea să văd și poziția consilierilor. Nu se poate să avem piața închisă, vorbesc doar de produsele naturale de la producători, acolo în partea stângă, nu mă refer la cei care aduc din altă parte și vând. Acum e și sezonul pentru însămânțări, se aduce arpagic, se vor aduce răsaduri, agricultura trebuie să meargă, de ce să nu ne ajutăm producătorii? La Kaufland nu intrăm în aglomerație?”, a întrebat Dascălu retoric.

Părerile consilierilor au fost împărțite, Andra Pleșa și Maria Ponețchi pledând pentru redeschiderea pieței. „Suntem mai mulți care dorim redeschiderea pieței, că decât să mă duc la Kaufland, mai bine mă duc la piață. Faceți reguli cum să intre lumea, producătorii să aibă mască și mănuși”, a precizat Ponețchi, în timp ce Florin Bogdea a adăugat: „Sigur că toți ne-am dori să facem cumpărături în piață, dar nu știm care e impactul, dacă afectează sănătatea, adevărul e undeva la mijloc”.

Reprezentanta Pieței Gugulanilor, Luminița Verdeș, i-a spus primarului Borcean că piața se poate redeschide, urmând să fie respectate măsurile impuse în ordonanțele militare: „Domnule primar, din cinci uși, aș deschide doar una și aș face să se intre civilizat, ca la Kaufland!”.

Nu a reușit însă să-l facă pe edilul Caransebeșului să-și schimbe decizia, Borcean considerând că piața poate fi un loc în care te poți îmbolnăvi de coronavirus, iar măsura de închidere una mai mult decât necesară. „Piața nu este magazin. Am mai spus, nu sunt împotriva conceptului de piață, nu am nimic nici cu Luminița, nici cu se întâmplă acolo. Problema e că la piață nu ai control asupra vânzolelii de acolo, oamenii nu merg la piață ca la Kaufland, unde știu expres unde sunt produsele, la piață cauți, negociezi, discuți, nu pot să pun poliție să restricționeze accesul, chiar dacă e în aer liber, nu e ca în celelalte magazine. S-a votat în CLSU, e o măsură bună pentru momentul acesta, chiar dacă o să-mi sară în cap 50 la sută din oraș prefer să nu am nici un îmbolnăvit legat de activitatea din piață. Eu mă descurc și fără piață și toată lumea se descurcă fără piață. Toate măsurile sunt pentru a restricționa cât mai mult circulația, iar noi ce facem, deschidem ceva. Dacă puteam, închideam și magazinele, dar nu mai aveam de unde să ne alimentăm. Ordonanța militară nu spune imperativ că piața trebuie să rămână deschisă, era prefectul aici dacă era așa, dacă CLSU decide să închidă și alimentarele, se închid și alimentarele”, a concluzionat Borcean.

Așadar, până la noi ordine, Piața Gugulanilor rămâne închisă!

JCS- R.M.

9 Comments

 1. Mor când aud: manusi și masca ! Ele protejează pe cine le poarta , dacă le-ar schimba ( Mănușile) la fiecare client atunci da, sa deschidem piața , dar eu merg ii dau bani el a mai pus mâna și pe alți bani, îmi da rest și nu este posibil sa ma fi îmbolnăvit ? Glumești acasă cine numără banii cu manusi , când unii nici măcar nu se spală pe mâini . Am avut noroc ca piața a fost închisă acum când au venit atâția acasă și primul lucru: joi in piața ! Sa se facă un contract cu magazinele mari și sa le facă un stand de desfacere .

  • Alexandru Popescu Reply

   Simona, ești deșteaptă foc, ca și primarul(măcar el are o scuză că nu le-a ieșit fraudarea concursului de șef al pietei-bravo poliției că a fost pe fază) și că să revin, tu la magazin nu îți mai iei restul când plătești??? Sau tu ai statut privilegiat și primești restul dezinfectat??? Dacă tușește o persoană infectată, de câteva ori, în magazin oare unde „aterizează” virușii??? Vă spun eu ,dar știe oricine dacă vrea, NU îi ia vântul ca în PIAȚA să-i disperseze in atmosferă ci ajung să planeze și să cadă pe sticla cu ulei pe pachet ul de zahăr, de orez pe salata expusă la vânzare și pe multe altele, că afară nu poate ieșii… Și atunci??? Oare unde este mai mare siguranța,in magazin cu spațiu închis sau în piață cu spațiu deschis??? Asta dacă nu punem la socoteală răzbunarea primarului.

   • Eu la magazin plătesc cu cardul , nu de acum de ani buni și dacă cumpar de la magazin legume , fructe și restul produselor , cu apa și sapun le spăl și le spălam . Îmi pare sincer rău pentru producători , nu sunt ei de vina , primăria trebuia sa-i ajute cu toate cele (manusi, dezinfectanți , paza ,ca omul nostru sa nu se îmbulzească )și totul era ok.Ai fost in ultimele doua săptămâni in piața? Eu pe acolo trec vreau nu vreau și toți se înghesuiau , unde era poliția Locala sau alții care se ocupa cu ordinea publica ? Nicăieri ! Sunt fan produse de pe piața și de aceea am căutat un producător de la călcare sa ma aprovizionez.Gandeste înainte sa ma judeci.

 2. Nu sunt acceptati producatorii autohtoni, ei TREBUIE SA MOARA, CHIAR NU INTELEGETI ?in alte orase si tari sunt pe strada expuse fructele…

 3. Trebuie organizata in mod civilizat piata, igienic, si in conditiile prevazute de lege; dar cum „Vela ” e mai prost decat Borceanu Felix, asta e; Felix hotaraste; de ce nu se omoara frate sa faca ceva , macar ceva in Caransebess; a facut si ceva A INCHIS SÎC!Asta e lenea si lipsa de iubire de oamneiș panica idioataș nu masuri restrictive corecte, produele fara de care Țse decurscȚ domnul Felix , e mancarea din magazine…nu produse cu vitamine, minerele..ci cu multe Euri.Pofat bna primare!

 4. Alexandru Popescu Reply

  Simona prima dată spui că trebuie să iei restul de la vânzator apoi spui că tu de fapt plătești cu cardul , că legumele tu le speli cu săpun, (poate ne spui și nouă ce gust are salata spălată cu săpun) iar cu aglomerația exagerezi fără discernământ,era aglomerație anul trecut dar nicidecum in astea două săptămâni și că încheiere prezența nu-i obligatorie , cu-i nu-i convine, să meargă la magazin,dar nu are dreptul să-i oblige și pe alții să facă la fel. Și mai trebuie să te gândești că sunt multi care nu știu să caute online produse ,dar pe borcean și mai câțiva nu-l interesează, ei sunt salvatorii Caransebeș-ului, ÎNGUSTĂ GÂNDIRE….

  • Poate ca sunt precauta , nu îngusta, când vor începe sa moara pe capete nu o sa mai vrei piața deschisă , sau poate tu nu stai in Caransebes și de pe margine e ușor sa stai sa privești … nu vezi ce se întâmpla in lume și tie îți pasa ce gust are salata spălată , in ziua de azi sa fi bucuros ca rămâi in viața, semenii nostrii mor și tu vrei doar o piața deschisă …

Adaugă comentariu