Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ioan Popa risipește temerile în privința obligațiunilor pe care orașul le va lansa curând!

Sesiunea de subscripție va avea loc în perioada 5-15 noiembrie și va fi destinată exclusiv fondurilor mutuale, fondurilor de investiții, băncilor etc. Primarul speră că emisiunea bondurilor verzi ale Reșiței, prima de acest tip realizată în România, va fi un succes. „Se constituie ca o sursă de acoperire a cheltuielilor neeligibile sau fondurilor suplimentare care ne vor fi necesare. Este o plasă de siguranță pe care am gândit-o dinaintea posibilității de fazare a unora dintre proiectele Reșiței.”, a declarat primarul după ședința de consiliu local de marți.

Emisiunea de obligațiuni se bazează pe ratingul de oraș stabilit de Agenția Fitch din Londra. Ratingul este BBB-, identic cu ratingul României. Mai mult, primăria a cerut și o opinie secundară a unei alte agenții importante din Londra, iar aceasta este de aceeași părere cu Agenția Fitch. Ioan Popa a făcut aceste precizări ca urmare a afirmațiilor vicepreședintelui PSD Caraș-Severin, Ionuț Popovici, cum că Reșița va rămâne fără bani și va intra în faliment, pentru că veniturile orașului pe următorii zece ani sunt amanetate. O afirmație pe care primarul o cataloghează ca fiind de-a dreptul idioată. „Dacă această agenție spune că recomandă orașul pentru investiții pe baza unor cifre matematice exacte, cum poate un neica nimeni să afirme așa ceva după patru-cinci luni de la primirea ratingului? Un om responsabil nu ar pronunța cuvântul «faliment» în descrierea orașului în care trăiește. Asemenea declarații nu fac deloc bine orașului.”, e de părere Popa.

Primarul speră în succesul emisiunii de certificate verzi a orașului. Mai ales după ce, acum trei săptămâni, a prezentat-o la Bursa de Valori București în prezența selectă a reprezentanților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Investiții, Băncii Naționale a României și mai multor fonduri de investiții.

JCS-I.I.