Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În pădurile administrate de Ocolul Silvic Teregova e vremea boncănitului. Frumoase exemplare de cerb se luptă pentru supremaţie, imaginile fiind surprinse recent de Petru Stoicănescu!

Este perioada în care cerbii încep boncănitul, iar pădurile din zonă le asigură un habitat sănătos, spun silvicultorii cărăşeni. „În perioada boncănitului, adică perioada de împerechere, cerbii se luptă între ei, folosindu-și coarnele dezvoltate, pentru supremația asupra cârdurilor de ciute. Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie. Cerbul este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an. Cerbii bătrâni şi cei foarte puternici trăiesc solitar. Cârdurile sunt alcătuite după boncănit, care are loc toamna şi se desfac după ce zăpada s-a topit, pe la sfârşitul lunii aprilie. Pădurile administrate de Ocolul Silvic Teregova asigură faunei condiții bune de liniște, hrană și adăpost, necesare unui habitat sănătos“, au precizat specialiştii de la Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor Romsilva administrează, prin Direcția Silvică Caraș-Severin, aproape 350.000 de hectare de păduri prin intermediul a 17 ocoale silvice. Din acestea, 24.685 de hectare sunt administrate de Ocolul Silvic Teregova.

JCS-Nicoleta Moraru

https://www.facebook.com/RnpRomsilva/videos/1907694732913806