Caraş-Severin, Romania

Însă, de fiecare dată cei ce suferă nu sunt dascălii, nici Ministerul, nici sistemul, ci tinerii văzuți obligați să recupereze după programul zilnic, și așa foarte încărcat de o programă menită să mai salveze câteva catedre, ori în zilele de sâmbătă.

Și cum mai sunt câteva zile până la începutul unui nou an școlar, evident, avem de-a face cu o nouă ameninţare de boicot. Doar că, de această dată, cei care pun țara la cale nu sunt dascălii din sindicate, ci cei participanți la AGIRo (Adunarea Generală a Învățătorilor din România), organizaţia care s-a anunțat încă de la început, una constructivă, de însuflețire a unui sistem adus în stare de moarte clinică.

Doar că rezultatele sunt ceva mai devastatoare decât s-ar fi așteptat beneficiarii sistemului. Dascălii sunt pregătiți să boicoteze începutul de an pentru că nu le convin intențiile Ministerului în sfera legilor educației. Ce vor dascălii? Chestiuni de principiu: salarii egale la muncă și studii egale (lucru deja prevăzut în Constituție), asociațiile profesionale să aibă rol consultativ în luarea deciziilor, discriminare pozitivă, atât a minorităților etnice cât și a românilor în localitățile unde sunt minoritari, iar școlile și dascălii români din străinătate să facă interesul Ministerului de resort.

Probleme într-adevăr serioase pe care merită să le pui în cârca unor copii…

Antoniu Mocanu
[email protected]