Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta după ce Andrei Plujar a dat ca exemplu de „așa nu” Primăria Caransebeș în ce privește atragerea finanțărilor europene!

Mai exact, subprefectul a venit cu niște date, eronate, prin care a lăsat să se înțeleagă că la Caransebeș sunt angajați mulți la Compartimentul de Proiecte Programe, 10 la număr, iar rezultatele foarte slabe, adică două proiecte și acelea respinse.

În replică, cel care coordonează atragerea finanțărilor europene la Caransebeș, city managerul Florin Bogdea, îi recomandă subprefectului să pună mâna și să mai studieze ce înseamnă proiectele europene. Potrivit lui Bogdea, municipalitatea are patru proiecte în derulare, al cincilea, cu o valoare extrem de mare pentru dotarea spitalului din Caransebeș, este la câteva ore de semnare, dar și alte câteva depuse și aflate în faza de evaluare. Și asta doar cu trei angajați de la Proiecte Programe, nu cu opt plus doi, așa cum afirmase Plujar.

„Nu este deloc adevărat ce spune dl subprefect, ar trebui să mai studieze un pic și partea asta de proiecte. Municipiul Caransebeș are patru proiecte în implementare (ruinele, Vila Popov, cele două pe servicii publice eficiente). Echipamentele medicale de la spital de 8 milioane de euro urmează să fie semnat, de asemenea sunt proiecte depuse precum cel pentru spitalul modular care este în evaluare la minister și sper să fie finanțat, mai e cel pentru echipamente de fluide medicale la spital (parte electrică, ISU), toate acestea gândite în Compartimentul de Proiecte Programe al Primăriei Caransebeș. Cele 8 milioane de euro reprezintă o sumă importantă, mai ales în situația aceasta de pandemie, adică banii înseamnă echipamente medicale pentru Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Dacă reușim și cu spitalul modular, ceea ce a ținut de noi am făcut, sperăm să mutăm partea de Covid în spatele spitalului. E puțin lucru, domnule Plujar? Vreau să vă spun că la Proiecte Programe sunt patru oameni, din care o colegă este în concediu de maternitate. Mai putem angaja opt persoane, dar doar când obținem finanțarea pentru aceste proiecte, posturile sunt doar pentru perioada de implementare. În momentul în care proiectul primește finanțare, noi putem angaja oameni în plus la echipa existentă”, a lămurit city managerul de la Caransebeș confuzia în care se află subprefectul.

Florin Bogdea i-a cerut lui Andrei Plujar să-și îndrepte atenția și către ministerele sau serviciile publice deconcentrate unde proiectele se blochează. „Există un blocaj și la nivel ministerial, dacă dl subprefect se uită spre administrațiile locale, cred că ar trebui să se uite și către minister, acolo unde există blocaje. Sau la partea de cultură, unde la acel proiect cu ruinele, deși am obținut avizul parțial, în permanență apar alte probleme tehnice, noi încercăm să le reparăm, dar mi se pare că există un oarece blocaj la acest nivel”, a mai menționat city managerul Primăriei Caransebeș.

JCS-R.M.