Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Proiectul expoziţional „We Are War“, la care artistul plastic reşiţean a lucrat aproape un an în Germania, este prezentat publicului într-un videoclip postat pe YouTube!

Mai presus de războaiele lumii, se spune că orice individ îşi duce propriul război, cu sine şi cu alţii, subiectul, aşa cum recunoaşte şi artistul, nefiind nou. Viziunea lui aduce însă un suflu inedit în ceea ce înseamnă acceptarea ideii de război în subconştient, iar faţetele sale se reflectă în impactul vizual destul de agresiv. Proiectul cuprinde 27 de lucrări realizate în totalitate în ulei pe pânză, cu dimensiuni între 60 – 160 cm, marea lor majoritate nefiind expuse niciodată. Aşadar este o premieră la care artistul invită publicul amator de artă şi nu numai să participe, cu atât mai mult cu cât videoclipul are un fond muzical inspirat, cu trimitere la tematică şi imagini live extrem de tulburătoare.

„Pentru mine, spune Bogdan Piperiu, această expoziție reprezintă un experiment. O reîntoarcere, cred eu temporară, la figurativ și concret, deși folosesc un limbaj abstract, uneori gestualist. O consider ca fiind un foarte important pas în evoluția mea artistică. Nu știu dacă este cea mai bună de până acum, însă cu siguranță este cea mai «grăitoare» și «articulată». Una cu un subiect bine conturat ce poate reprezenta un manifest sau încă un semnal de alarmă tras din atelierul artistului, în general“.

Lucrările sunt executate într-o manieră ce pendulează între abstract şi expresionism (violent), în concepţia artistului: „Singurătatea în vreme de pace nu este un lucru foarte grav. În război însă, pion pe câmpul de luptă, departe de familie și de viața personală este probabil unul din cele mai urâte sentimente. Să te trezești în haosul frontului, la sute sau mii de kilometri depărtare de toate acestea este îngrozitor. Rănit și conștient că vei sfârși curând acolo, în noroi, departe, foarte departe. Pământuri topite de bombe și amestecate cu sânge, urlete, sunete stridente, ordine lătrate. Rănile nici nu te mai dor. Te privești cum viața ți se scurge încet și gândul că vei muri acolo singur, poate îngropat de viu, te îngrozește. Nu este războiul tău! Expoziția «We Are War» s-a născut dintr-un moment de dedublare, oarecum. M-am trezit, cumva, transpus mental și aproape fizic, într-o astfel de situație. (…) Am folosit culori total complementare conceptului de război. Una vie, veselă uneori, pentru a sugera optimismul până la moarte al oamenilor, dar în special dinamismul și ritmul emoțional pe care îl putem avea în asemenea situații limită. Personajele principale ale frontului (soldați salutând dar cu o teamă și tristețe profundă pe chip, marșuri entuziaste către moarte, câmpuri de luptă răvășite de obuze, momentul acela în care soldatul devine pură statistică prin moartea lui, puncte de asediu, copii îngroziți și revoltați, văduve de război și chiar un politician asupra căruia se revarsă toată ura pentru deciziile și interesele sale) sunt elemente din această lume, din drama numită «război»“.

Avem de-a face cu o serie conceptuală, pe care artistul o lasă, totuşi, deschisă pentru completări ulterioare, probabil în funcţie de starea emoţională şi de inspiraţia momentului.

JCS-Alexandra Gorghiu