Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta se va putea asculta (și nu) live din acestă vară, la terasele sezoniere de pe raza municipiului!

Consiliul Local al Municipiului a aprobat, joi, modificarea și completarea vechiului Regulament de desfășurare a activităților comerciale aprobat prin HCL 87/2015, extinzând în primul rând sezonul de funcționare al teraselor. Dacă până acum acordul pentru funcționarea acestora în fața punctului de lucru se elibera la solicitarea deținătorului unui spațiu de alimentație publică doar pentru perioada 15 aprilie – 15 octombrie, noul interval de funcționare sezonieră va fi 1 martie – 30 noiembrie. O extindere binevenită, în acord cu primăverile timpurii și toamnele prelungite cu care ne-am obișnuit în ultimii ani.

O altă modificare adusă Regulamentului se referă la difuzarea muzicii pe terase, interzisă explicit până acum, dar aplicată facultativ și selectiv. Potrivit noii forme a art. 24 alin. (3): „Se admite muzica ambientală, live, la instrumente reci (fără sisteme de amplificare). Se va prezenta un program de activitate culturală (muzică: blues, jazz, clasică – de ex. precontracte cu facultăți, formații) cu artiștii în acest sens.“

Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile sunt situate între 100 și 1.000 de lei. Dacă diferența dintre un instrument cald și unul rece (plugged/unplugged) poate fi făcută și de către un profan, încadrarea într-un stil sau altul a unei piese presupune ceva mai mult decât cunoașterea literei Regulamentului. Se anunță de acum deosebit de interesante, cu real potențial de stand-up comic, eventualele dezbateri muzicologice în care se vor angrena, în contradictoriu, deținătorii teraselor, artiștii, publicul și organele de control abilitate în exercitarea atribuțiilor ce le revin.

JCS-Walter Fleck