Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De curând, Consiliul Local Reşiţa a avizat documentaţia de reabilitare pentru Căminul 30 Decembrie, cunoscut reşiţenilor drept Blocul Fetelor!

Sunt cunoscute intenţiile municipalităţii în legătură cu un imobil pe care reşiţenii îl ştiu sub denumirea de Blocul Fetelor. Pentru această clădire emblematică, recent, consilierii locali au dezbătut un proiect de hotărâre ce a vizat aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), precum şi a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea obiectivului Cămin 30 Decembrie, amplasat în B-dul A.I.Cuza nr. 20. Administraţia locală de pe Bârzava intenţionează să depună în acest sens un proiect de finanţare prin Programul Operaţional 2014-2020, Axa Prioritară 9.

Studiul pentru reabilitarea acestui imobil cu două etaje a fost întocmit de o firmă din Bucureşti, urmărindu-se prin proiectul care va face obiectul finanţării conversia spaţiilor de locuit existente în momentul de faţă în acest imobil, în spaţii multifuncţionale pentru diferite evenimente cum ar fi seminarii, întâlniri şi conferinţe. Aceste spaţii vor fi puse la dispoziţie asociaţiilor şi ONG-urilor existente, dar şi celor mai nou înfinţate, cât şi pentru grupurile de iniţiativă, se arătă în raportul de specialitate întocmit de Direcţia de Dezvoltare Locală şi Instituţională din cadrul Primăriei Reşiţa.

Numele acestui obiectiv se leagă de faptul că, pe vremuri, era un cămin destinat elevelor şi studentelor care veneau să studieze în Reşiţa. Însă după 1989, situaţia s-a schimbat şi o parte din spaţii a fost în prima fază închiriată, iar o mică parte vândută către unele firme. La mansarda clădirii funcţionează în prezent Centrul de Voluntariat Reşiţa, structură a Centrului de Tineret Mansarda, care se află la rândul ei sub coordonarea Direcţiei de Sport şi Tineret Caraş-Severin.

După cum s-a putut observa, acest imobil se află într-o stare de degradare şi aici putem vorbi de faţadă, acoperiş, tencuieli, instalaţia sanitară sau instalaţia de energie electrică. Costul lucrărilor de reabilitare se ridică la 3.592.122,60 lei, din care pentru construcţii şi montaj suma este de 2.936.653,04 lei. Durata de execuţie estimată pentru lucrările de la Blocul Fetelor este de 16 luni.

JCS-Nicoleta Moraru