Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din cauza volumului mare de acte ce trebuie depuse la dosar, tot mai mulţi cărăşeni renunţă la proiectele europene. Modificările „din mers“ a documentaţiei, decalarea termenelor de lansare a licitaţiilor şi de primire a proiectelor, sunt câteva dintre problemele sesizate de consultanţii fondurilor europene, şi nu numai.

Nicolae Comariţan, din Bocşa, şi Mihai Rosoca, din Caransebeş, sunt doi apicultori aflaţi la început de drum. Ambii s-au apucat să crească albine anul trecut, iar acum şi-au pus speranţa în sprijinul nerambursabil de 1.500 de euro pe an, pe ferma de semi-subzistenţă, bani primiţi pe o perioadă de cinci ani, prin Măsura 141. Pentru întocmirea proiectelor, bărbaţii s-au adresat specialiştilor de la Camera Agricolă Caraş-Severin.

„Am plecat de la cinci familii de albine, apoi am mai cumpărat patru, şi tot aşa. Până am ajuns la zece, iar de la acest număr am început să-mi înmulţesc singur albinele. Pentru că sunt la început, am nevoie de multe lucruri. Sigur, am un minim necesar, dar e nevoie de investiţii, iar aceşti bani m-ar ajuta foarte mult. De aceea îmi doresc să accesez Măsura 141. Am încercat şi în sesiunea din toamna anului trecut, dar pentru că numărul proiectelor depuse la nivel naţional a fost mare, sesiunea a fost sistată. Aşa că, îmi încerc norocul acum“, ne-a spus Nicolae Comariţan. Întrebat ce probleme a întâmpinat până să ajungă la sediul Camerei Agricole Caraş-Severin, bărbatul ne-a răspuns: „Niciodată nu am ştiut exact de ce acte am nevoie, pentru că regulile s-au schimbat de la o zi la alta“.

Liviu Munteanu, şef Serviciu Elaborare, evaluare şi implementare proiecte în cadrul Camerei Agricole Caraş-Severin, spune că toate acestea se întâmplă din cauza birocraţiei. „Numărul de solicitări de proiecte a scăzut dramatic. Dacă în 2011, cu o lună înainte de închiderea sesiunii, erau depuse 600 de dosare pe Măsura 141, acum, am înţeles că sunt vreo 30. Oamenii nu mai accesează măsura deoarece, de la o sesiune la alta, lucrurile se complică tot mai mult. Spre exemplu, până azi, (vineri, 15 iunie – n.r.) oamenilor li s-a cerut să depună la dosar documente justificative pentru comercializarea unei părţi din producţie, şi anume: adeverinţa de la cumpărător şi borderoul de achiziţii, ori ştim bine că micii producători nu lucrează cu asemenea documente. În urma demersurilor noastre, şi a altor Camere agricole din ţară, s-a renunţat totuşi la aceste cerinţe. Din păcate, este puţin cam târziu pentru că am fi putut face sute de proiecte până acum. Şi ca să vă demonstrez că lucrurile se complică tot mai mult de la o sesiune la alta, parcă pentru a pune piedică micilor producători, vă spun că s-a schimbat şi modul de acordare a punctelor. Dacă anul trecut cei din localităţile aflate în zonele defavorizate primeau 20 de puncte, în această sesiune, aceştia primesc doar cinci puncte. Se ştie că, anul trecut, judeţul nostru a pierdut 200 de proiecte din cauza unor documente care trebuiau să însoţească adeverinţa ce arăta că solicitantul fondurilor era membru într-o asociaţie. Iar lucrul acesta nu s-a întâmplat din vina oamenilor sau a proiectanţilor, ci din vina celor care gestionează aceste proiecte. Şi anul acesta se mai cer astfel de acte, dar s-a mai redus volumul lor, ceea ce este bine“, a precizat dr. ing. Liviu Munteanu. Reamintim că sesiunea de depunere a cererilor de proiect pentru Măsura 141 se închide în data de 29 iunie.

Roxana Bălan Nafiru