Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Datele sunt conturate în raportul de activitate al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin! 

Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin a organizat, în sistem online, ședința Colegiului Prefectural. În cadrul acesteia, șeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, comisar-şef de poliţie Ionel Andronache, a prezentat o informare privind activitatea  în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2021.

„S-a urmărit permanent controlul asupra zonei de competenţă a poliţiei de frontieră, realizarea de dispozitive viabile şi flexibile astfel încât situaţia infracţională specifică să se afle sub control, să se asigure un trafic fluent şi fără întreruperi nejustificate în punctele poliţiei de frontieră din competenţă”, a menționat comisarul-șef.

Conform informării, indicatorii de trafic persoane şi mijloace de transport, în cele trei puncte de trecere ale frontierei din județ, în perioada analizată, au fost: P.T.F. Moldova Veche – 880 de persoane (din care: 497 – la intrarea în ţară și 383 – la ieşire din ţară); P.T.F. Moldova-Nouă – 1.479 de persoane (din care: 720 – la intrarea în ţară și 759 – la ieşirea din ţară); P.T.F. Naidaș – 66.871 de persoane (din care: 34.789 – la intrarea în ţară și 32.082 – la ieşire din ţară); 30.751 de mijloace de transport (din care: 178 de nave și 30.573 de autovehicule). Acești indicatori de trafic au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de călători şi mijloace de transport, respectiv de aproximativ 75% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult decât atât, în perioada de referinţă, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost descoperite 71 de fapte ilegale, care au fost instrumentate în 71 de dosare penale, în care au fost cercetate 194 de persoane (din care: 42 de infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat; 4 infracţiuni de braconaj piscicol; 6 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice; 15 infracţiuni de trafic de persoane și 4 alte infracţiuni). De asemenea, au fost sancţionate contravenţional 38 de persoane, cu amenzi în valoare de 5.290 lei și au fost disponibilizate, în vederea confiscării, bunuri în valoare totală de 93.855 lei. Pe linia trecerilor ilegale peste frontieră s-au înregistrat 57 de dosare penale, în care s-au efectuat cercetări faţă de 141 de persoane pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi.

Printre bunurile indisponibilizate în vederea confiscării se regăsesc următoarele: 1.697 de pachete de țigări, 18 litri de alcool, 8 ambarcații gonflabile, 2 motoare de ambarcație, 2 autoturisme, 23 de telefoane, o drujbă și 3 undițe.

„Revenind asupra fenomenului migraţionist trebuie specificat faptul că în ceea ce priveşte situaţia migraţiei ilegale la graniţele ţării, vă informăm că I.T.P.F. Timişoara întreprinde măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor care nu respectă regimul frontierei de stat, scopul fiind creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere. În perioadă supusă analizei, 3.221 de cetăţeni străini provenind din state terţe, au fost descoperiţi timpuriu şi blocaţi la linia de frontieră, înregistrându-se o scădere semnificativă de 50 %, faţă de acceaşi perioadă a anului trecut”, a mai precizat Ionel Andronache.

JCS-S.P.