Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și-a prezentat vineri, în rezumat, cel de-al 37-lea an de activitate. Nu mai puțin de 377 de manifestări au fost organizate sau co-organizate în perioada 19 iulie 2023 – 19 iulie 2024 în Banatul Montan, în țară și chiar peste hotare, rezultă din bilanțul prezentat la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” de președintele asociației, Erwin Josef Țigla, secondat de Christian Paul Chioncel!

Manifestarea n-a precedat tocmai o plecare în vacanță întrucât, sâmbătă, unii din membrii asociației, în principal componenți ai formației de dansuri populare „Enzian=Gențiana“, au participat la Deta la Kerweih, sărbătoarea de hram a Bisericii Romano-Catolice „Sf. Ana“, deschizând astfel al 38-lea an de activitate!

Revenind însă la bilanț, reținem că din 1987 până în prezent numărul total al manifestărilor a ajuns la 6.617! În ultimul an s-au remarcat cele cuprinse în „Decada Culturii Germane în Banatul Montan” (ediția 33) și „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (ediția 34), cât și concursul internațional „Copiii desenează ținutul natal” (ediția 17). „În prim-plan s-a aflat desigur continuarea proiectelor dedicate celor două jubilee reșițene din 2021/2022: 250 de ani de istorie industrială și 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României. Acestora li s-a adăugat și sărbătorirea a 120 de ani de la începutul construirii Sistemului hidroenergetic Reșița-Secu-Văliug-Semenic, 1903-2023. În cele 377 de manifestări sunt cuprinse și cele 31 cu caracter religios precum și 158 de diferite expoziții.“, a precizat Erwin Josef Țigla.

Asociația a editat și două titluri de carte, revista „Echo der Vortragsreihe“, buletinul informativ „Info“, 58 de plicuri filatelice ocazionale și 55 de ștampile poștale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite.

Întâlnirea de bilanț s-a încheiat cu un program cultural-artistic susținut de dansatorii, copii și adulți, de la „Enzian“, Corul german „Franz Stürmer“, grupurile muzicale „Intermezzo”, Marianne & Petru & Valentin Chirilovici și „Resicza“. De asemenea au fost expuse desene, picturi și sculpturi realizate de către cercurile de pictură „Deutsche Kunst Reschitza”, respectiv, de sculptură „Jakob Neubauer”.

JCS-Walter Fleck