CARAȘ-SEVERIN – În județ vor fi amplasate în curând 10 sisteme fixe de monitorizare a transporturilor de masă lemnoasă!
Sistemele de monitorizare video, capabile să recunoască plăcuțele de înmatriculare auto și să realizeze o analiză avansată a datelor înregistrate, vor transmite datele către un dispecerat regional aflat la sediul din Timișoara al Gărzii Forestiere, conectat la rândul său, împreună cu celelalte 8 din țară, la dispeceratul central din București. Deocamdată au fost stabilite doar locațiile în care vor fi montate cele 10 sisteme din județ, parte a celor 350 ce urmează distribuite pe întreg teritoriul național.
„Instalate acolo unde potențialul de recoltare a masei lemnoase este ridicat, acestea vor fi conectate online, iar prin noua aplicație Sumal 3.0 (care este în procedură de finalizare) Garda Forestieră va avea acces deplin, permanent, pentru monitorizarea trasabilității materialului lemnos adus din pădure și pentru prima dată pus pe piață.“, se arată într-o informare adresată Colegiului Prefectural.
Fiecare sistem de monitorizare, constând din două camere fixe și una rotativă, amplasate pe stâlpi deja existenți, va avea alimentare cu back-up și o transmisie de date cu redundanță, se arată în caietul de sarcini. Licitația pentru „Implementarea unui sistem național de monitorizare, obligație stabilita prin PNRR, Componenta 7- Digitalizare, digitalizarea în domeniul mediului“ a fost lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în noiembrie 2023, iar contractul cu o valabilitate de 27 de luni a fost semnat de Asocierea Vodafone (leader) – Maguay Computers în iunie 2024. Prin urmare, până în toamna anului viitor, sistemul ar trebui să devină complet funcțional.
Cât despre locațiile celor 10 sisteme de monitorizare din Caraș-Severin, acestea sunt următoarele: la Moldova Nouă și Știnăpari (DJ571), la Pojejena și Comorâște (DN57), la Bozovici și Oravița (DN57B), la Anina (DN58), la Bocșa (DN58B), la Caransebeș (DN68) și la Armeniș (E70).
JCS-Walter Fleck