Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – În ziua de astăzi, când ecranele tactile sunt la modă, iar hârtia e cam perimată, renovarea unei biblioteci școlare pare ceva inedit. Și totuși, așa s-a întâmplat vineri, 30 septembrie, la Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, unde istorica bibliotecă s-a prezentat în haine de gală în fața celor care obișnuiesc să-i treacă pragul, poate nu atât de mulți ca altă dată!

Totul, cu sprijinul municipalității și al sponsorilor, inițiativa venind din partea elevilor și a profesorilor. „Această bibliotecă e una istorică, datează de când e și liceul, poate chiar mai devreme, din 1907, așa cum arată unele documente de arhivă, când aici funcționa o școală gimnazială. Domnul Rafa a dotat această bibliotecă cu partea de mobilier, cărțile provenind din sponsorizări și donații, plus cele care s-au păstrat de-a lungul timpului. Această bibliotecă a fost călcată de mulți oameni valoroși ai timpurilor, ceea ce ne îndeamnă să ducem mai departe cu multă însuflețire ca să menținem această școală la un nivel ridicat”, a spus directoarea colegiului, Codruța Cristescu.

Profesoara de limba și literatura română Ana Borcean a comparat biblioteca cu o „Cenușăreasă”, deoarece într-o școală sunt mult alte nevoi: „Așa cum spunea domnul Rafa, nu se întâmplă des în zilele noastre să mai construim biblioteci. Am observat că biblioteca școlii e un fel de <<Cenușăreasă>>, pentru că o școală are nevoie, până la renovarea unei biblioteci, de multe altele, și atunci biblioteca rămâne cumva în urmă. Cu atât mai mult de lăudat e ceea ce am reușit, adică să ne satisfacem și această nevoie, de a avea o bibliotecă arătoasă și chiar dacă o carte este mai învechită nu înseamnă că își pierde din valoare”.

Prezent la eveniment alături de alți oficiali ai municipalității, primarul Felix Borcean i-a felicitat pe elevi și profesori pentru că au avut o astfel de inițiativă, îndemnându-i pe cei tineri să profite din plin de această bibliotecă ce oferă acum condiții moderne. „E meritul celor din școală pentru această inițiativă și pentru că ne-ați pus pe noi, ca primărie, la treabă. Fiind vorba de școala mea, nu puteam să zic nu, mai ales că era un punct lăsat de izbeliște de-a lungul timpului. Școala trebuie să aibă o bibliotecă, la fel cum trebuie să aibă o sala de sport, o curte frumoasă, un acoperiș reparat și multe altele. Vă vom fi alături, doar să aveți voi voință și să valorificați această bibliotecă, să citiți aceste cărți, chiar dacă par ruginii”, a fost mesajul primarului și, deopotrivă, profesorului Felix Borcean pentru elevi.

Trebuie spus că fondul de carte al bibliotecii de la Colegiul Național „Traian Doda” numără peste 31 de mii de volume, printre care unele care se păstrează de mai bine de 100 de ani, de la deschiderea liceului, în 1914.

Și pentru că, așa cum spunea directoarea Codruța Cristescu, nume mari au călcat în această bibliotecă, evenimentul de vineri l-a adus în atenție și pe marele romancier bănățean Sorin Titel, fost elev al liceului. Familia scriitorului a donat recent un tablou care-l înfățișează pe acesta, tablou care va sta în sala de clasă ce poartă numele lui Sorin Titel.

JCS-Răzvan Mihalcea