Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Depinde pe cine întrebi. AquaCaraș spune că nu, în timp ce unii cetățeni, nu puțini, susțin contrariul!

O nouă discuție aprinsă pe această temă a avut loc zilele trecute, când oficialii AquaCaraș au stat față în față cu consumatorii din Caransebeș. Oamenii au întrebat cu ce se tratează apa atunci când vine murdară, înainte de a fi furnizată pe rețea, sugerând că unele substanțe, gen polihidroxiclorura de aluminiu, sunt cancerigene. Iar răspunsul șefei Laboratorului AquaCaraș, Claudia Boloca, a fost foarte franc: „Cum credeți că o tratăm, în pahar? Cu polihidroxiclorură de aluminiu! Nu este cancerigenă, e produs aprobat de Ministerul Sănătății în toată țara și toată lumea”.

Oamenii nu au fost mulțumiți de răspuns și au replicat că e vorba de cantitatea de policlorură care se folosește, care atunci când apa e foarte murdară, este mărită. „Stați să ne înțelegem, se bagă o cantitate în funcție de turbiditate, policlorura nu rămâne în apă, stați să ne înțelegem. Puteți să duceți o probă de apă unde doriți dumneavoastră și să fie verificată. Sanepidul nici nu ne anunță când vin în control săptămânal la Caransebeș să ia probe. Apa este dezinfectată, nu s-a îmbolnăvit nimeni de atâția ani”, a adăugat reprezentanta AquaCaraș.

Iar abonații operatorului de apă și canal i-au oferit Claudiei Boloca și explicația aferentă: „Nu ne-am îmbolnăvit că nu bem ce furnizați dumneavoastră la robinete, cu culoarea asta”.

Trebuie precizat că aproape în tot județul AquaCaraș furnizează la robinete o apă tratată cu fel de fel de substanțe.

R.M.