Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – E una din concluziile desprinse din controalele făcute de cei de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială la mai multe cămine de bătrâni din Caraș-Severin!

Cele patru cămine de bătrâni publice şi şapte private din judeţ au făcut recent obiectul unui raport al AJPIS Caraş-Severin. Inspectorii sociali au descoperit o serie de nereguli, sancţionate cu amenzi.

Un punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic care s-a desfăşurat recent la Palatul Administrativ l-a constituit situaţia căminelor destinate îngrijirii persoanelor vârstnice din judeţului Caraş-Severin. Şi aici vorbim de unităţi de asistenţă socială aflate în subordinea DGASPC Caraș-Severin, a consiliilor locale sau de cămine private.

În urma mai multor controale efectuate la aceste centre de îngrijire din judeţ, inspectorii sociali au constatat unele deficienţe. Spre exemplu, la unele centre, meniul nu era întocmit în baza recomandării unui medic nutriţionist, nu au fost asigurate condiţii necesare pentru ca masa să fie servită persoanelor mobilizate la pat şi să fie caldă în momentul servirii, nu au fost asigurate programe de recuperare pentru toţi beneficiarii care necesită astfel de activităţi, la altele, desertul nu a fost servit, iar veniturile realizate de persoanele aflate în aceste centre nu au fost actualizate. Alte nereguli s-au referit la administrarea neconformă a medicaţiei din schema de tratament, lipsa documentelor (fişă de evaluare, fişa de monitorizare) şi neasigurarea necesarului de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Ca urmare, inspectorii sociali au sancționat contravențional următoarele centre de servicii sociale: Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu cu amendă în cuantum de 5.000 lei, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Constantin și Elena“ Caransebeș cu amendă în cuantum de 5.000 lei, Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița cu amendă în cuantum de 10.000 lei, Centrul Social „Sfântul Iosif“ Oravița cu amendă în cuantum de 10.000 lei şi Centrul Social „Simion și Ana“ Radimna cu amendă 5.000 lei.

Potrivit legislaţiei, beneficiarii plătesc o contribuție de 60 % din venituri, iar în cazul în care o persoană asistată nu are venituri proprii, ori acestea sunt mai mici decât costul mediu lunar de întreținere, plata contribuţiei se datorează în totalitate sau parţial, soţului/ soţiei sau copiilor. În lipsa veniturilor susţinătorilor legali, cheltuielile se suportă din bugetul consiliului județean sau al consiliilor locale, după caz. Din informarea prezentată de Elena Solomonesc, director executiv în cadrul Agenţiei Județene de Plăţi şi Inspecţie Socială, în 2021, costul unei persoane dependente aflată într-un centru de stat era lunar de circa 4.213 lei, pentru cele semidependente de 2.846 lei, iar pentru cele independente de 2.145 lei, tarifele fiind mai mici la căminele aflate în subordinea consiliilor locale, cum ar fi la căminul de bătrâni din Bocşa. La centrele private, costurile pentru acest an diferă, de la 4.000 la 2.900 de lei pentru persoanele dependente, variaţii fiind şi la celelalte categorii.

JCS-Nicoleta Moraru