Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cam goale și neplăcute la vedere, acumulările de pe Bârzava Superioară se află în prezent în zona de funcționare normală!

Deasupra de Reșița, mai exact în amonte, se află un sistem hidroenergetic complex, de regularizare temporală și spațială a resursei de apă, prin derivații și acumulări, ale cărui funcții principale sunt: asigurarea apei pentru populație, protecția împotriva inundațiilor și producția de energie electrică. Acestora trei li s-a alăturat, în această iarnă-primăvară, cea de subiect de fotoreportaj de mare impact vizual, ținând cont că, după ochi, gradul de umplere al acumulărilor Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu putea fi prezentat mai curând drept grad de golire.

Aspectul, dezbătut săptămâna trecută în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), a fost detaliat luni și de Administrația Bazinală de Ape (ABA) Banat, pentru a mai calma spiritele și corecta, obiectiv, optica unor abordări. „Subliniem că toate datele și informațiile pe care le comunicăm sunt bazate pe monitorizări, analize tehnice precise și nu pe speculații! În prezent, stocul de apă în amenajarea hidroenergetică Bârzava Superioară este de 9,4 milioane mc, ceea ce plasează întregul sistem în zona de funcționare normală.“, precizează ABA Banat.

În februarie, cam pe când au început să circule primele fotografii cu peisajul selenar de la coada nudă a lacurilor, volumul de apă a fost de 8,5 milioane mc, ceea ce reprezintă un grad de umplere de 44,65%, față de 7,5 milioane mc prognoza inițială. „Situația se datorează unui debit afluent foarte scăzut, cauzat de lipsa precipitațiilor și de un strat de zăpadă redus, ce ar fi putut contribui la completarea volumului de apă. În cazul acumulării Gozna, nivelul scăzut al apei este tot rezultatul unui debit redus și al lipsei zăpezii.“ se mai arată în comunicatul ABA Banat.

Drept sursă a informațiilor este indicat deținătorul și operatorul sistemului hidroenergetic, TMK Hydroenergy Power SRL. Conform reglementărilor stabilite de autoritățile competente, respectiv A.N.A.R. și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, operatorul transmite de două ori pe zi date și informații exacte referitoare la gradul de umplere, debitul afluent și debitul uzinat, astfel încât, dacă există riscul neasigurării primei funcții, cea de asigurare a alimentării cu apă a populației, să poată fi impuse restricții la uzinare. „Nu este în niciun fel periclitată alimentarea cu apă a Reșiței. Eventual va avea de suferit producția de energie electrică. Dacă nu vor veni ploi până la vară, probabil va avea de suferit activitatea de agrement, colaterală, care nu a fost luată în considerare la construcția barajelor.“, a explicat, în ședința CJSU, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Vilhelm Szabo.

Referindu-se la acumularea Trei Ape, acesta a precizat că, față de 24 martie, apa mai putea scădea cu 7 m până la nivelul minim de exploatare stabilit în autorizația și regulamentul de exploatare. Pe de altă parte, la data respectivă, acumulările Gozna, Văliug și Secu erau, potrivit graficului dispecer, în zona de funcționare normală. Lucru valabil și în prezent, potrivit ABA Banat, având în vedere că, față de 8 milioane mc prognozați pentru sfârșitul lunii martie, stocul s-a situat de fapt la 9,4 milioane mc.

JCS-Walter Fleck

2 Comentarii

  1. Lacul Trei Ape nu a mai fost la nivelul actual de cel putin 20 de ani. Sa mai scada nivelul cu 7m , ar inseamna sa ramana doar un rau. Desi problemele sunt tot mai acute in fiecare an, raman uimit sa citesc ca ele “sunt in zona de functionare normala”. Nu se tine cont de fauna, de toata industria turismului care e moarta fara lac. E trist

  2. Cum e posibil să ai tu cel mai mare și mai armonios bazin hidrografic al Europei (cf. Manualului de Geografie din Șc.gen.) și să nu-l pui în valoare nici măcar din punctul de vedere al navigației? E așa de greu ca, dacă nu ca prin Vestul Europei, măcar prin localități să pui, dacă nu niște ecluze, măcar niște stăvilare dând posibilitatea transportului local cu niște mici flote de bărcuțe și vaporașe?

Adaugă comentariu