Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA -Aleşii reşiţenilor au decis să mai dea 1,15 milioane de lei către două societăţi aflate de ceva vreme cu piciorul în groapă, în insolvenţă.

Cea mai recentă şedinţă a aleşilor reşienilor a arătat că oricât de mare ar fi criza, oricât de mic ar fi bugetul şi oricât de sărac ar fi oraşul, tot mai avem bani de aruncat pe apa sâmbetei. Şi, vorba aia, „nu mult” (cum ne spun aleşii), ci doar aşa, „vreo două-trei sute de mii de lei”, în monedă nouă, într-un caz, şi cu aproape un milion de lei în al doilea caz.

În cifre mai clare, consilierii locali reşiţeni au mai turnat 160.000 de lei în capitalul social al vechiului operator de termoficare, care este în insolvenţă. Decizia ridică serioase semne de întrebare dacă ne gândim la faptul că aleşii au de gând să scoată vechiul CET cu nume nou de pe piaţă, producţia apei calde fiind oprită din cauza datoriilor la gaz, iar municipalitatea făcând deja paşi dincolo de două licitaţii pentru atribuire a serviciului de termoficare.
Al doilea „sărac” în insolvenţă îmbogăţit de aleşii urbei este societatea care administrează pieţele reşiţene. Potrivit declaraţiilor, banii nu sunt mulţi, ci doar două-trei sute de mii de lei noi, şi urmează să fie folosiţi pentru finalizarea corpului B de la Piaţa de Sud, a cărui construcţie tinde să devină eternă. De fapt, până acum, banii au tot fost suplimentaţi pentru o curândă inaugurare, avansată de mai multe ori atât de către administratorul pieţelor, cât şi de reprezentanţii urbei. Ei bine, după toate infuziile de bani, lucrările la corpul B au rămas tot neîncheiate, iar consilierii reşiţeni au votat ca Pieţele să mai primească „doar” 994.511 de lei, cu titlu de majorare a contribuţiei autorităţii locale la capitalul social al Pieţelor. Potrivit documentului votat de aleşi, din aceşti bani, 714.100 de lei au fost deja viraţi.

Trebuie precizat că ambele documente au fost aprobate cu majoritatea consilierilor, cu doar patru, respectiv cinci abţineri, niciunul dintre aleşi nevotând împotrivă…

Antoniu Mocanu