Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ne referim la proiectul denumit „Cronicari digitali”, gândit de agenția Zaga Brand, condusă de Silvia Teodorescu, și Asociația Humart, ambele din București, și dezvoltat alături de Raiffeisen Bank!

Concret, creatori de conținut și jurnaliști adună, pentru al doilea an consecutiv, povești ce vor intra în rucsacul cu povestiri de pe Via Transilvanica. Poveștile vor fi concentrate în trei zile de eveniment la Muzeul Țăranului Român, între 9 și 11 septembrie.

Terra Romana, ultimii 115 km ai Via Transilvanica, începe la Crușovăț și străbate județul… prin Munții Cernei, Băile Herculane sau Parcul Național Domogled. „Abia de curând am înțeles că pemii din Banat sunt cehii veniți din Boemia și asta este porecla dată lor de către români. Trei valuri de case tradiționale cu arhitectura specifică poți găsi în comunitatea croaților din Iabalcea și Carașova. Adaugă o peșteră superbă în care intri pe barcă între 11-14 pentru că soarele atunci face apele de azur, cătunele izolate de la Ineleț la care ajungi urcând scări de lemn la locuitorii care îi compătimesc pe orășeni pentru ca nu văd stelele și cerul ca acolo”, povestește Silvia Teodorescu.

În opinia sa, comunitățile unite de Via Transilvanica au nevoie de promovare, de un nou dinamism economic local adus odată cu drumeții sau turiștii culturali. Și neapărat, au nevoie de protecție. De aceea, creatorii de conținut și jurnaliștii implicați în proiect își scriu experiențele într-un adevărat jurnal zilnic de călătorie deopotrivă în format online, tipărit sau la radio. Citește poveștile adunate de ei pe „cronicaridigitali.ro”.

Proiectul multianual pune în valoare patrimoniul cultural și antreprenoriatele în dezvoltare de pe Via Transilvanica. Astfel a fost realizată prima monografie digitală, odată cu parcurgerea traseului de la un capăt la celălalt, la care au participat peste 20 de creatori de conținut, producători video și sunet, jurnaliști, fotografi profesioniști. În cadrul evenimentului de la București, vizitatorii vor avea acces la expoziții foto și proiecții video cu locurile și obiectivele descoperite în cei doi ani de proiect, vor putea cunoaște producători și meșteșugari locali, vor putea consuma preparate bazate pe rețete de pe traseu, însoțite de poveștile localnicilor. Iar Banatul Montan face parte din Via Transilvanica.

JCS-Ionel Ivașcu

Foto: Alex Robciuc