Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Amfiteatrul universităţii reşiţene a găzduit, luni, un moment fericit al activităţii academice, şi anume, lansarea în formă tipărită şi electronică a ghidului turistic al Banatului Montan, operă a prorectorului UEM, Gheorghe Popovici.

O adevărată enciclopedie, de aproape 800 de pagini, cu informaţii şi ilustraţii despre locurile şi traseele turistice ce nu trebuie ratate de cei care ajung pentru prima dată în această zonă.

Plecând de la premisa că acest ghid trebuie să-i intereseze atât pe turiştii români cât şi pe cei străini, profesorul a încercat să facă o lucrare atractivă, prezentând în paginile sale nu doar informaţii utile pentru călători (precum situaţia structurilor de cazare, mersul trenurilor sau rutele de acces pentru maşini), ci şi date legate de aşezarea geografică, obiective de interes, atracţii locale, festivaluri şi acţiuni culturale organizate, pe anual, în judeţul nostru, şi, nu în ultimul rând, fotografii şi date despre flora şi fauna din Banatul de Munte.

Ghidul este structurat pe zece capitole, şi, aşa cum declara autorul său, este o sinteză a tuturor cărţilor scrise pe această temă de oamenii de cultură ai locului şi de pasionaţii de turism din Caraş-Severin. Despre importanţa acestei lucrări complexe au vorbit prof. univ. dr. Doina Frunzăverde, rectorul UEM Reşiţa, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, prof. univ. dr. Ilie Cristescu, editorul Gheorghe Jurma, prof. dr. conf. Mihail Deleanu şi dr. fil. Ada D. Cruceanu.

În discursul său, Gheorghe Popovici a mulţumit forului judeţean pentru sprijinirea financiară a proiectului, dar şi studenţilor săi, care l-au ajutat să culeagă datele ce-au dat viaţă acestui ghid.

Roxana Bălan Nafiru