Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Peste 4.000 de căţărători din toate colţurile lumii ar putea ajunge în această toamnă pe Valea Cernei.

O firmă internaţională ce produce echipament sportiv pentru escaladă a făcut primele demersuri pentru ca, în acest an, evenimentul anual organizat de ei să înceapă în staţiunea de pe Valea Cernei. În fiecare an, aşa-numita „olimpiadă de escaladă” are loc în diferite ţări ale lumii, anul trecut fiind organizată în China, iar în 2012 în Argentina, reunind, de fiecare dată, mii de pasionaţi ai acestui sport extrem de pe întreg mapamondul. Echipa tehnică organizatoare a fost deja în Herculane pentru a iniţia tabăra tematică şi, surse oficiale au anunţat şi o „premieră la premieră”, în sensul că, din acest an, festivalul va deveni itinerant, desfăşurându-se în mai multe ţări din zonă, cu începere în România.

Denumit generic RocTrip (excursie în escaladă), evenimentul ar reprezenta un boom turistic atât pentru Băile Herculane, cât şi pentru întreaga ţară, experienţa celorlalte ediţii arătând că acestea reprezintă şi o promovare intrinsecă a ţărilor unde a fost organizat, iar, ulterior, în zonele respective au revenit alte mii de căţărători. „Zonele destinate căţărărilor din apropierea Băilor Herculane se pretează la acest gen de sport, iar specialiştii au apreciat că gradele de dificultate întâlnite acoperă întreaga plajă, de la începători la experţi. Organizarea unui asemenea eveniment în Caraş-Severin ar pune Herculanele pe harta mondială a căţărătorilor”, ne-a declarat Valentin Balaban, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin.

Deşi a devenit un obicei din partea firmei organizatoare ca secretul locaţiei să fie bine păstrat până la finalul lunii aprilie a anului în care va avea loc evenimentul, echipa de tehnicieni condusă de mari nume ale escaladei mondiale s-a aflat deja pe malurile Cernei pentru a face verificări, la faţa locului, ba chiar şi pentru a determina unele trasee. „În condiţiile în care anul trecut a fost destul de bun pentru turismul din zona respectivă, o atare şansă va ridica nivelul valorii turistice a Băilor Herculane. Investitorii ar trebui să se gândească, în acest caz, şi la agrement şi la celelalte segmente de activitate. Printre strategiile pe care ni le-am propus pentru acest an se remarcă şi intenţia de a dezvolta un turism integrat ce să cuprindă şi agrement, şi evenimente culturale sau de altă natură, dar şi cele ce ţin de turismul de nişă, cum este cel de aventură”, ne-a precizat Florin Stoichescu, şeful Serviciului de Promovare a Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

O veste ca aceasta ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care au afaceri în domeniul turismului şi alimentaţiei publice din zonă, pentru că miile de căţărători care ar fi aşteptaţi au nevoie de aceste lucruri, chiar dacă sunt obişnuiţi ca, în luna septembrie, să doarmă în corturi sau chiar sub cerul liber. Or, experienţa anuală ce are loc în luna mai cu yoghinii poate fi un preambul benefic. Din păcate, am încercat să luăm legătura telefonic cu primarul şi viceprimarul de pe Valea Cernei, dar aceştia nu au fost de găsit. Până una-alta, pentru o confirmare certă, şi noi, şi căţărătorii, şi operatorii de turism din judeţ vom aştepta finalul lunii aprilie.

Flavius Rotariu