Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Județul Caraș-Severin se poate mândri cu o gară pentru care merită să pierzi trenul.
Este vorba de gara din staţiunea de pe Cerna, o bijuterie arhitectonică plină de imaginaţie, farmec şi, nu în ultimul rînd, de istorie. Potrivit site-ului de călătorii traveleurope, această locație este considerată că fiind una dintre cele mai frumoase din România.

Monument istoric construit între 1878 și 1886 în stil baroc, imobilul a fost gândit ca o reproducere cât mai exactă a castelului de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza. Cupola cu țigle multicolore dispuse în figuri geometrice, frescele interioare reprezentând elemente din mitologia romană, orologiile realizate de Paul Garnier, colonadele acoperite de liane sau corpurile de iluminat interesante sunt doar câteva din elementele ce atrag atenția oricărui călător ce trece prin gara din Herculane.

Din punct vedere istoric, înainte de a deveni gară, clădirea a fost folosită ca și locuință de vânătoare a împăratului Franz Iosif. De altfel, monarhul austriac nu este singura personalitate care a trecut de-a lungul anilor prin această clădire, pașii purtându-i prin aceleași locuri și pe împărăteasa Sissi sau regii Alexandru I al Serbiei și Carol I al României.