Caraş-Severin, Romania

VALEAPAI – Tunelul din cărămidă arsă descoperit în timpul lucrărilor în urmă cu o lună încă aşteaptă să fie expertizat de Muzeul Banatului Montan.

Dacă pentru nostalgici, oameni de cultură şi arheologi acest tunel este preţios, fie şi pentru simplu fapt că a stat ascuns sub pământ sute de ani, pentru cei care aşteaptă să continue lucrările la reţeaua de alimentare cu apă nu este altceva decât o baie veche care stă în calea lucrărilor. Lung de aproximativ 300 de metri, tunelul zidit porneşte de la conacul Atanasievici, trece prin faţa caselor pe sub şanţuri şi ajunge, aşa cum zic bătrânii, care ar fi ştiut de existenţa lui, până la moară. Primarul comunei Ramna, Magdalena Valeria Ciurea, spune că în momentul de faţă lucrările sunt sistate până vin arheologii: „Am depus documentele pentru încheierea unui contract cu Muzeul Banatului Montan, să vină arheologii să facă expertiza, iar în momentul în care aceasta va fi aprobată vom relua lucrările“.

Iniţial, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin a dat aviz favorabil proiectului pentru întreaga comună, deci şi pentru Ramna şi pentru Valeapai, cu condiţia supravegherii arheologice. Deşi s-a dat aviz favorabil, nu au fost respectate condiţiile avizului, adică nu s-a făcut contract cu instituţia abilitată, respectiv cu Muzeul Banatului Montan, pentru a se face expertiza arheologică.

Aşa cum am consemnat în cotidianul nostru în momentul în care s-a descoperit tunelul, aşadar în urmă cu o lună, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin a oprit de îndată lucrările în vederea cercetării arheologice, aplicând totodată amenda care se dă în asemenea situaţii pentru nerespectarea condiţiilor avizului, care prevedea supravegherea arheologică. Practic, lucrările la reţeaua de apă nu vor putea fi reluate până când nu va exista un raport al arheologilor de la Muzeul Banatului Montan. Conform procedurii, raportul trebuie mai întâi depus la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi apoi să treacă de Comisia Naţională de Arheologie. Doar dacă raportul va fi aprobat de această comisie, lucrările vor putea continua.

Alexandra Gorghiu