Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Administrația județeană și cea din Moldova Nouă au pus bazele unei asociații de dezvoltare intercomunitară care să asigure „infuzia de capital“ necesară funcționării bacului!

„În acest moment, bacul nu circulă, dar acum, după înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară, în care parteneri și membri fondatori sunt Consiliul Județean și Primăria Moldova Nouă!“, situația s-ar putea schimba, după cum ne asigură Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean. Oficialul a avut inițiativa de înființare a ADI „Feribot Moldova Nouă-Serbia“, care să ajute financiar societatea comercială a județului, SC Caraș Serv SRL, care operează catamaranul Baziaș 4 și pontonul aferent, pentru ca bacul să funcționeze și să facă în continuare curse.

Potrivit șefului județului, existau și alte posibilități, precum renunțarea, vânzarea, darea în folosință gratuită, optându-se pentru păstrarea acestuia: „Trecând perioada de 5 ani în care CJ era obligat, ca beneficiar al acestui proiect transfrontalier, să folosească acest bac pentru transportul persoanelor de pe un mal pe altul al Dunării, acum e o flexibilitate mult mai mare. Bacul poate fi utilizat și în alte scopuri. Am avut o discuție cu dl primar Adi Torma, pot fi organizate evenimente pe bac. Înainte era mult mai greu, bacul având destinație specială, doar de transport.“

Va fi regândit programul de funcționare, în funcție de sezon și de solicitări, urmând „să existe și această posibilitate de organizare și de evenimente pe bac, pentru a crește încasările, a crește veniturile societății care în acest moment operează bacul“, după cum a precizat președintele CJ.

Bacul este în administrarea SC Caraș-Serv SRL, societate a Consiliului Județean, înființată în 2023, care a primit bacul, cu titlu de împrumut de folosință, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 6 ani. Bacul funcționează primăvara, vara, toamna, însă iarna nu circulă sau o face în pierdere, cu număr redus de pasageri. „Este evident că va fi nevoie de infuzie de capital. Din păcate, nu putem să facem acest lucru, am fi ales acea variantă de a aloca banii societății comerciale pe care o deținem, doar că este considerat ajutor de stat și vom putea să alocăm banii. Înființând această asociație de dezvoltare, ea va putea susține funcționarea bacului.“, a completat Hurduzeu. Oficialul a subliniat că operatorul Caraș-Serv va fi păstrat, mai ales că are toate licențele, „dar cotizațiile pe care le vor plăti, la început, județul Caraș-Severin și Primăria Moldova Nouă, vor contribui la asigurarea funcționării societății comerciale, implicit a bacului.“

Hurduzeu a explicat că existau și alte variante gen „renunțare, vânzare, dare gratuită“, doar că nicio firmă n-ar fi putut să facă prea multe pentru bac: „Crezul meu este că potențialul turistic al Clisurii Dunării este la fel de mare ca al zonei montane din județ. Și, mai important, perioada din an în care se poate face aici turism este mai mare decât cea aferentă sporturilor de iarnă! Speranța mea este ca, în această primăvară, bacul să își poate relua cursele regulate. La fel cum este important de știut că, de acum înainte, acolo se pot desfășura și evenimente, nemaifiind un obiectiv de transport exclusiv.“

Odată cu înființarea ADI „Feribot Moldova Nouă-Serbia“, județul și-a desemnat și doi reprezentanți în Adunarea Generală a Asociaților (AGA), consilierii județeni Petru Izvernar (PSD) și Adrian Dacica (PNL). Caraș-Serv este administrată de Răzvan Boboescu (fiul primarului PSD din Coronini), iar în AGA județul avea deja trei reprezentanți, consilierii social-democrați Ioan Crina, Mihai Bona și Bogdan Miloș.

JCS-A.M.