Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – În doar 3 săptămâni, AquaCaraș a reușit să transporte 2.000 de persoane, adică jumătate din ce s-a reușit anterior, în 4 ani!

După ce o vreme bacul de la Moldova Nouă părea lovit de ghinion, atât cât a funcționat, fiind afectat în principal de pandemie, apoi de pierderea vremii cu o licitație câștigată de cineva care nici măcar n-a mai pornit treaba, administrația județului se declară optimistă vizavi de acest sector de activitate. Excepția publică a făcut-o consilierul județean Ioan Crina, care a recunoscut că lui nu-i prea place AquaCaraș, dar dacă a câștigat ultima licitație și se ține de treabă, nu are nimic împotrivă.

Dar oare bacul funcționează atât de lin și ne aduce acel mult așteptat aflux turistic în Clisură? Ei, bine, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, spunea că pentru a nu trebui să rambursăm banii europeni, trebuie să transportăm 10.000 de persoane, din care în doi ani au fost transportate undeva la 4.000. Iar acum, în primele două săptămâni de când AquaCaraș a repornit activitatea, au mai fost transportate 600 de persoane și a mai fost introdusă o cursă.

Aurel Filipescu, directorul executiv al AquaCaraș a completat peisajul activității, în doar 3 săptămâni reușindu-se transportul a 2.000 de pasageri! Adică a reușit în 3 săptămâni jumătate din cât s-a putut în 4 ani! Plus că se tot fac angajări pentru activitatea de operare cu bacul, chiar în clipa de față căutându-se doi marinari și doi timonieri, pentru că „trebuie să fim pregătiți tot timpul, cum e și-n viață, se mai întâmplă ceva, pleacă unul, noi trebuie să avem variante, că altfel nu mai putem să operăm. Transportăm de trei ori, am introdus și a treia cursă. Prima cursă pleacă la 9.00, ora României, a doua la 13.30, iar cea de-a treia la 16.30. Transportăm tot ce putem transporta, 40 de pasageri și 20 de autovehicule. TIR-uri nu transportăm, transportăm până la 7 tone“.

Asta demonstrează că, pe măsură ce această activitate la frontieră, între malul românesc și cel sârbesc al Dunării, a devenit una funcțională și de încredere, și numărul celor care apelează la ea este într-o creștere îmbucurătoare. Spre liniștea autorităților, care pot răsufla ușurate că nu trebuie să dea înapoi banii europeni pentru bac.

JCS-Antoniu Mocanu