Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şi asta nu o spunem noi, ci ministrul de Interne, Marcel Vela, în Ordonanţa militară nr. 3, în articolul 1 litera h)!

Luni am primit zeci de telefoane la redacţie de la cititori ai ziarului, din diverse sate cărăşene, care ne-au spus că întâmpină probleme atunci când vor să meargă să îşi lucreze pământul. „E vremea aratului, semănatului, avem terenuri la marginea satului sau pe dealuri. Nu putem să ieşim deşi eu rar am fost plecat din Răcăşdia, dar să mai fiu fost plecat pe undeva. În afara de baba mea, nu am intrat în contact cu nimeni, iar pe câmp merg eu şi cu frică. Am voie să merg sau nu?“, ne-a întrebat un cititor. Un alt cititor, din Reşiţa, care are grădină la marginea oraşului, ne-a spus că şi-a completat declaraţia şi a fost întors de poliţişti înapoi. „Mergi acasă, tataie!, mi-a spus un poliţist. Deşi eu la grădină merg singur, nu este nimeni acolo. Le-am arătat ziarul Jurnal de Caraş-Severin în care este publicată Ordonanţa 3 în care domnul Vela spune clar că la munci agricole putem merge. Dar nu am intrat în conflict cu poliţia şi m-am întors acasă“, ne-a spus cititorul. Iar exemplele continuă.

Pentru a da un răspuns clar oamenilor, l-am întrebat pe prefectul judeţului cum este corect? „Prioritară este sănătatea. În Ordonanţa 3 se spune că se poate merge la muncile agricole. Sigur că uneori poliţia poate îi întoarce din drum, dar nu din exces de zel, ci pentru a-i proteja. Se pot face munci agricole, dar să se respecte condiţiile ordonanţelor militare. Îi rog pe cărăşeni să aibă grijă de sănătatea lor“, ne-a spus prefectul Cristian Gâfu.

Şi Ministerul Agriculturii încurajează muncile agricole, precizând că „persoanele de peste 65 de ani care realizează activități agricole sau comercializează produse agroalimentare își pot desfășura activitățile, cu condiția de a avea tot timpul completată declarația pe proprie răspundere“.

JCS-Nina Curiţa