CORONINI – Materialul arheologic descoperit în fosta cetate a Sf. Ladislau este cel mai însemnat din România, comparativ cu alte fortificaţii medievale cercetate!
Cercetarea arheologică preventivă la fortificaţia medievală ce urmează să fie restaurată şi consolidată, pentru a fi redată circuitului turistic, s-a încheiat săptămâna trecută. Deşi se află încă în faza de prelucrare, descoperirile echipei de arheologi sunt peste aşteptări, aşa cum a povestit managerul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu: „Partea de arheologie a început în 2019, cercetare arheologică preventivă. Muzeul nostru neavând experţi în Ev Mediu, la momentul actual nu avem decât doi arheologi specialişti, eu şi încă o colegă, pentru epocă romană, am recurs, conform uzanţelor tuturor muzeelor, am făcut un protocol de colaborare cu un arheolog expert în Ev Mediu, Cristian Roman, din Hunedoara, care este responsabil ştiinţific al cercetării arheologice de la Coronini. Fiind directorul cetăţii Corvineştilor, are multă experienţă pe această parte, el fiind cel care a coordonat colectivul de cercetare, din care am făcut şi eu parte, Ana Hamat, tot de la Muzeul Banatului Montan, Ştefan Georgescu şi Adrian Rusu, un nume cu renume, expert în fortificaţii, dumnealui fiind afiliat Institutului Arheologic din Cluj-Napoca. Din discuţiile pe care le-am avut săptămâna trecută, materialul arheologic descoperit este cu mult peste aşteptările noastre, fiind o bogăţie cum nu s-a mai descoperit la nici o altă fortificaţie medievală din România. Tot acest material arheologic descoperit constă în armament, piese de echipament militar medieval, foarte multe fragmente ceramice medievale, romane, dacice. Practic, toate epocile prezintă acolo urme de locuire. Acum trebuie identificate toate piesele, trebuie să li se facă o descriere în ceea ce priveşte partea fizică, respectiv dimensiuni, material, apoi ele trebuie încadrate într-o listă, aceasta urmând să fie propusă pentru intrarea în patrimoniu şi, odată ce trec prin comisia de validare, vor intra în patrimoniul Muzeului Banatului Montan, urmând să fie înregistrate în registrul de inventar general, conform procedurilor legale, aferente ordinelor de ministru emise de-a lungul timpului“.
Cetatea de la Coronini, locuită în diferite epoci istorice
Se pare că, într-adevăr, norocul a fost de partea arheologilor, fiindcă ei au descoperit şi mai multe complexe dacice, ceea ce atestă vechimea locuirii pe acest pinten stâncos atât de enigmatic. În ceea ce priveşte vârfurile de arbaletă sau proiectilele de archebuze, managerul Muzeului Banatului Montan ne-a oferit informaţii preţioase: „Între piese se remarcă vârfuri de arbaletă, bolţi de arbaletă, o armă pe care inclusiv papalitatea a condamnat-o. I se spunea „arma diavolului“, pentru că era o armă deosebit de eficientă din punct de vedere al letalităţii. Un bolţ de arbaletă trimis dintr-o astfel de armă putea străpunge armurile care existau la momentul respectiv, se considera că era un fel de luptă nedreaptă, dar era armamentul de care dispuneau cei care apărau Cetatea Ladislau şi nu ezitau să-l folosească ori de câte ori era asediată. Referitor la proiectilele descoperite, acestea provin de la archebuze care, de asemenea, au fost utilizate în zonă, tehnica fiind împrumutată şi de la genovezi, dar şi din alte părţi, fiindcă ele erau utilizate deja de anumite segmente ale armatelor medievale, din momentul respectiv. Sunt foarte multe piese de armament, ele urmează să fie evaluate, descrise şi valorificate printr-un catalog al descoperirilor reprezentative în vederea publicării unei cărţi. Coronini Culă, acel punct cum este denumit în literatura de specialitate, a fost locuit din perioada dacică. Dovezile sunt clare, deşi urmele locuirii dacice sunt puţine. În momentul în care în Evul Mediu cetatea a fost construită, ei au trecut prin statul de cultură dacic şi au ras în mare măsură aceste urme, fiindcă trebuiau să-şi construiască cetatea lor. Am avut parte de ceea ce se cheamă „fortis fortuna adiuvat“, adică îndrăzneala noastră a fost răsplătită şi am descoperit câteva complexe dacice care nu au fost afectate sau au fost afectate parţial în timpul construirii fortificaţiei şi după, fiindcă s-au găsit amenajări inclusiv din perioada celui de-al II-lea Război Mondial, probabil a fost un pichet de supraveghere şi coordonare a accesului pe Dunăre şi în zona adiacentă“.
Cum va fi valorificată „averea Cetăţii Coronini“
Cercetarea arheologică preventivă s-a încheiat sâmbătă, 10 aprilie 2021, va mai urma o scurtă perioadă de supraveghere arheologică, aşa cum a mai precizat Flavius Bozu, asta în momentul în care echipa de restauratori va începe lucrările de consolidare a structurii existente şi de adăugare a elementelor cuprinse în proiectul de valorificare cultural-turistică, adică unde vor veni pilonii de susţinere a căilor de acces în turnul cetăţii, în zonele care vor fi reconstituite. Personal, după ce a discutat cu echipa de arheologi, managerul Muzeului Banatului Montan spune că intenţionează să valorifice aceste descoperiri printr-o expoziţie mai mult decât generoasă. Pe lângă expoziţie se va lucra şi la un volum monografic al cercetărilor arheologice de la Coronini, care va cuprinde un istoric, o descriere şi o interpretare din punct de vedere istoric a acestor descoperiri.
JCS-Alexandra Gorghiu