Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spunea Matei Lupu, prefectul judeţului, pornind de la subiectul poluării cu praf de pe iazul Tăuşani-Boşneag, care ar putea avea şi acest final fericit.

Şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural a adus din nou în discuţie praful de la Moldomin, cu care, potrivit celor de la Garda de Mediu, anul trecut, s-au produs cinci poluări accidentale ale atmosferei. Ei, bine, s-au făcut monitorizări şi determinări ale concentraţiei de pulberi din atmosferă, şi au fost aplicate şi două sancţiuni contravenţionale. Totuşi, închisul Moldomin nu doar a poluat sau a încasat sancţiuni, iazul trecând printr-un proiect menit să rezolve dezastrul ecologic.

Întrebat de situaţia de la Moldomin, Matei Lupu, prefectul judeţului, ne-a declarat: „Vizavi de Moldomin, periodic mă întâlnesc cu deconcentratele. Periodic însemnând în fiecare început de săptămână. Probabil o săptămână n-o să mă întâlnesc cu ei, pentru că merg la Bucureşti. Şi vreau să merg exact pe proiectele de mediu, atât la Ministerul Economiei, cât şi la Ministerul Mediului, pentru a termina odată această problemă – sper s-o rezolvăm definitiv – cu Moldominul, cu praful, cu infringementul şi cu poluarea care se produce atât în zona Moldova Nouă, cât şi în zona Serbiei, la Veliko Gradişte. Suntem la final, am văzut exact care este situaţia în teren. Mai era doar ceva de legat la energia electrică, pentru că actele trebuie făcute, vă daţi seama că sunt nişte consumatori foarte mari, şi să finalizeze montatul aspersoarelor. Dar se montează în continuare, cred că la ora actuală dacă mai e maximum 10% din suprafaţă care să nu fie acoperită de aspersoare“.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că soluţia aplicată, cea de umectare a iazului, nu este una provizorie, ci s-a avut în vedere şi posibila redeschidere a activităţii: „Nu este o soluţie provizorie. De ce s-a ales această soluţie? Pentru că iazul de decantare este prevăzut şi pentru următoarea etapă. Adică în situaţia în care Moldominul – sau cum se va numi societatea comercială de exploatare a minereului, a cuprului din Moldova Nouă –, dacă reporneşte, tot acolo trebuie să se depoziteze în continuare. Fiind şi o arie protejată, e foarte greu să se poată crea un nou iaz de decantare, şi de aceea se foloseşte iazul acesta. Probabil că se va hotărî exact când şi cum, noi avem speranţa că se va porni şi Moldominul, şi întreprinderea minieră de la Moldova Nouă. Chiar o să am o discuţie şi în privinţa aceasta la Ministerul Economiei“.