Caraş-Severin, Romania

Cititorii Jurnal de Caraş-Severin ne-au sesizat în repetate rânduri cu privire la lipsa locurilor de parcare din oraş. Această problemă este una stringentă şi care impune o intervenţie imediată. „Acum suntem în perioada de elaborare a bugetelor şi trebuie presat pentru ca Reşiţa să primească şi să aloce cât mai mulţi bani pentru construcţia de parcări“, spune Ion Văleanu.

Fie că vor fi realizate parcări verzi, fie că e vorba de cele clasice sau, de ce nu, supraetajate, Reşiţa nu ar duce lipsă de spaţii unde acestea ar putea fi amenajate. „Am avut multe discuţii la capitolul acesta cu Primăria. Trei generaţii de primari… i-am luat pe fiecare pe rând şi tot degeaba… Deşi locuri sunt! Eu locuiesc pe Bulevardul Muncii, la Blocul 2. În spatele imobilului este un loc viran, cred că mai mare decât piaţa din faţa Palatului Cultural. Nimeni nu mişcă nimic. Mi s-a spus că este o întretăiere de conducte, cabluri… mă rog, soluţii se găsesc, pentru că se pot face devieri“, ne spune şi Mihai Ţepuc.

La faţa locului am constatat şi noi că este vorba despre un teren viran destul de mare, unde ar putea fi amenajată o parcare cu cel puţin 100 de locuri. Mai mult, este atât în apropierea Complexului Comercial „Intim“ cât şi a Parcului Copilului sau a stadionului de atletism, unde se organizează tot felul de festivităţi şi spectacole. Aceste locuri de parcare ar fi binevenite, mai ales dacă luăm în considerare faptul că atât pe Bulevardul Republicii cât şi pe Bulevardul Muncii, extrem de des şoferii parchează chiar pe carosabil, blocând un sens de drum, sau direct pe trotuar, împiedicând deplasarea pietonilor.

Un alt loc despre care cititorii ne-au sesizat este chiar în centrul Reşiţei – terenurile virane din jurul BCR, al pasajului de la Nera şi al policlinicii. Dacă unele asemenea terenuri sunt domeniu public, altele ar trebui să fie cumpărate sau concesionate de la diverşi proprietari.

Trebuie însă să cauţi soluţii, să faci proiecte care, mai apoi, să poată fi susţinute şi finanţate în Consiliul Local. Cum Primăria Reşiţa are peste 200 de funcţionari, mai mult decât necesari, şi cum Consiliul Local a refuzat în repetate rânduri să disponibilizeze din ei, poate n-ar strica să fie şi puşi la treabă. Chiar dacă bani nu sunt, măcar să avem proiectele făcute. Asta în cazul în care va apărea vre-o finanţare din senin.

Cristian Franţ
[email protected]