Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spune prefectul judeţului, care a explicat că dacă ne vom confrunta cu o creştere explozivă a cazurilor, vom purta masca şi în spaţiile publice deschise. Mai ales că în ultima lună Caraş-Severinul şi-a dublat cifrele pandemiei…

În ultimele zile, şi Caraş-Severinul s-a confruntat cu o creştere alarmantă, constantă, a numărului de cazuri confirmate cu Covid-19. Întrebat dacă se va ajunge ca spitalele să nu mai facă faţă, dacă se ia în calcul carantinarea anumitor localităţi şi dacă va fi impusă obligativitatea măştii în spaţii publice deschise, Cristian Gâfu, prefectul judeţului, a ţinut să îndemne populaţia la calm, dar şi la precauţie: „În momentul acesta avem 222 de persoane pozitive de la începutul pandemiei în judeţ. Nu există riscul ca spitalele destinate pentru îngrijirea pacienţilor cu Covid să nu mai aibă locuri. Marţi după-amiază am avut o discuţie pe această temă cu dl Borcean, directorul Spitalului Municipal Caransebeş, iar azi (miercuri – n.r.) de dimineaţă am avut o discuţie cu dl Waldemar Murgu. Sunt locuri şi s-au mai creat locuri. Nu exista riscul nici dacă nu s-ar fi creat aceste noi locuri, pentru că erau ocupate doar la jumătate din capacitate. În plus, pe noua lege, există posibilitatea ca persoanele asimptomatice sau cu forme foarte, foarte uşoare să stea la domiciliu“.

Chiar şi aşa, nu avem motive de delăsare, după cum ne avertizează oficialul. „Faptul că avem locuri în spitale, că nu există riscul să nu avem unde să ţinem pacienţii, nu înseamnă că situaţia e bună! Sunt sincer şi vă spun că de la începutul pandemiei, până în 24 iunie, am avut 112 cazuri în Caraş-Severin, iar de atunci până în prezent avem 222 de cazuri. Adică avem 110 cazuri noi! Vreau să subliniez: într-o lună avem încă o dată cât am avut în toată pandemia! Aici populaţia trebuie să înţeleagă faptul că avem focar în tot judeţul, nu putem spune că avem focare destinate: Iaz, Caransebeş, Dognecea, Eftimie Murgu. În localităţile acestea, în ultima săptămână, avem mai multe persoane depistate pozitiv, dar nu suntem în situaţia închiderii acestor localităţi. Am avut ieri discuţii cu primarul comunei Obreja, cu primarul comunei Eftimie Murgu şi cu viceprimarul municipiului Caransebeş. Am discutat anumite măsuri de restrângere a activităţii populaţiei. Dar nu au fost măsuri dispuse, ci doar am făcut apel la populaţie să-şi restrângă activitatea benevol, pentru a nu crea focare în Caraş-Severin. Sper ca populaţia să înţeleagă că autorităţile pot să combată şi să stopeze acest virus numai cu sprijinul populaţiei şi nu altfel. La Iaz avem zece cazuri, în acest moment nu suntem în situaţia să carantinăm localitatea, adică s-o închidem. Dar dacă în următoarele zile vom avea un număr semnificativ de cazuri, ajungem în această situaţie. Am vorbit de dimineaţă cu viceprimarul comunei, mi-a spus că e în regulă, că populaţia a înţeles mesajul. La Eftimie Murgu avem o persoană pozitivă din cadrul Primăriei. Se face telemuncă în Primărie şi persoanele cu forme uşoare sunt izolate fiecare la casa lui, iar persoanele cu forme puţin mai grave sunt internate în spital. Populaţia a înţeles, din nou, mesajul. Am avut grijă la Eftimie Murgu, la sesizarea dlui primar, am dispus Direcţiei Silvice ca în zona turistică unde sunt morile de apă să se plimbe pădurari sau echipe de pădurari care să spună grupurilor de turişti să respecte normele de distanţare socială, să poarte măşti şi să se dezinfecteze după ce trec prin acea zonă, să-i înştiinţeze că în comună există persoane pozitive. Pentru că trebuie să protejăm pe toată lumea, şi pe cei din judeţul nostru, şi pe cei care vin din afara judeţului“.

Reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin a făcut referire şi la cazul comunei Dognecea, despre care consideră că stă foarte bine acum: „Am avut şapte cazuri, două decese, dar din cele cinci cazuri au început să se negativeze şi nu au mai apărut cazuri noi. Dacă ne ajută Dumnezeu, în următoarele două, trei zile putem spune că situaţia a intrat în normalitate“.

La fel, prefectul Cristian Gâfu a vorbit şi despre capitala gugulanilor: „La Caransebeş, luni am avut 15 persoane, marţi am avut numai o persoană, rămâne să vedem joi, dar suntem într-un trend descrescător, şi spun că şi acolo se linişteşte situaţia, dar vă spun că suntem pregătiţi. Vom prelucra situaţia vineri, când avem şedinţă de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Şi dacă – Doamne fereşte! – avem situaţie explozivă ca şi alte judeţe, o să vedem pentru săptămâna viitoare dacă mă gândesc să dispun obligativitatea purtării măştii şi în spaţiul public. Această măsură va fi dispusă pentru protecţia populaţiei, nu din alte motive! Dar nu-mi doresc să ajungem aici. Alte judeţe în ţară au făcut-o deja, dacă şi în Caraş-Severin va creşte numărul, voi fi obligat pentru protecţia populaţiei să o dispun şi aici“, a încheiat prefectul judeţului.

JCS-Antoniu Mocanu