Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproape o sută de mii de lei, bani destinaţi pregătirii tinerilor la locul de muncă, rămân necheltuiţi an de an, pentru că nimeni nu-i cere.

Agenţii economici erau ajutaţi, până nu demult, să-şi califice personalul propriu pe banii statului. Ulterior, procedurile au fost înflorite atât de mult încât numărul firmelor care se încumetau să le urmeze au tins către zero. Pentru ca în final să fie abrogate. Aşa că facilitatea a sărit din schemă, fiind introdusă alta, la fel de birocratică: ucenicia. Nici la coada ei nu s-au îngrămădit firmele, astfel că de câţiva ani există posibilitatea formării profesionale a tinerilor la locul de muncă, iar bugetul disponibil nu este neglijabil. Spre exemplu, anul acesta, pentru calificarea şomerilor prin cursuri, judeţul a primit 94.000 de lei, bani din care sunt formaţi în jur de 800 de şomeri. În afara acestor bani, judeţul a mai primit 97.000 de lei pentru formarea tinerilor la locul de muncă. Adică pentru a acoperi, cumva, lipsa lor de experienţă, care împiedică, în general, angajarea acestora.

Oportunitatea este disponibilă pentru firmele care încadrează absolvenţi, care beneficiază şi de subvenţiile aferente angajării (câte 500-750 de lei lunar, în funcţie de nivelul studiilor, timp de un an). Agenţii economici care dau şansa unui post tinerilor, îi pot forma profesional pe banii statului într-o perioadă de 18 luni de la angajare. Finanţarea este acordată şi pentru efectuarea de stagii de către absolvenţii de studii superioare, inclusiv pentru vechea ucenicie. Din păcate, în Caraş-Severin, aceşti bani rămân mereu necheltuiţi pentru că nimeni nu-i cere…