Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Zece bucăți, în valoare de aproximativ 500.000 de euro fiecare, vor sosi la Reșița până la sfârșitul anului. Vor fi garate într-o clădire nouă pe care PORR o va ridica în apropierea depoului de tramvaie!

Autobuzele sunt așteptate să sosească la pachet și vor fi puse în circulație imediat, urmând a deservi trasee secundare precum Moroasa, Stavila, C. Timișoarei sau viitoarea bretea din Mociur. Achiziția acestora se face în cadrul unui contract pe Programul Operațional Regional 2014-2020 Mobilitate Urbană, pe care primăria l-a semnat azi cu câștigătorul licitației, BMC Truck & Bus S.A. din București. Contract care mai cuprinde și amenajarea de stații de încărcare rapidă pentru autobuze în zona garajului, respectiv în stația intermodală din Muncitoresc.

Conform lui David Vladimir, omul primăriei care se ocupă de modernizarea transportului public, autobuzele vor avea 12m lungime, 83 de locuri dintre care 28 pe scaune, podeaua este complet coborâtă, au autonomie 374 km și putere a motorului de 180 kw. La Suceava sunt foarte apreciate, producătorul asigurând garanție opt ani sau 800.000 km. Garanție considerată absolut acoperitoare de primarul Ioan Popa, ținând cont că durata de viață a unui autobuz este de zece ani. „Când producătorul își asumă o asemenea garanție, înseamnă că nu sunt probleme!”, e de părere primarul.

Primăria vrea transport public local foarte eficient, cu timpi de așteptare de 7-10 minute. Asta deoarece, pe lângă cele 13 tramvaie și zece autobuze electrice, primăria mai are un proiect câștigat, pe PNRR, care urmează să fie scos la licitație. Împreună cu Primăria Văliug, se vrea achiziția altor 14 autobuze electrice, dintre care probabil patru vor fi alocate Văliugului. Ceea ce înseamnă că Reșița va dispune de 20 de autobuze și 13 tramvaie. Cifre promițătoare pentru un transport public atrăgător pentru cetățeni, care să facă uitate cele 16-18 autobuze pe care primăria le-a cumpărat în 2016 la mâna a doua din Olanda și Germania. „Cele vechi sub nicio formă nu vor mai circula. Le vom casa sau le vom dona altora, dacă vor avea nevoie de ele. Pentru cele noi, încercăm să mergem tot pe culoarea de gri antracit cu verde, pentru că am lucrat la brandingul de oraș și încercăm să insuflăm culoarea verde pentru că Reșița se vrea o zonă de verde și de oxigen.”, a precizat Ioan Popa.

Conform lui Grațian Dobre, șeful serviciului Fonduri Europene din cadrul primăriei, contractul semnat azi face parte din contractul fazei III Tramvai, astfel înlocuindu-se toată flota de autobuze cu motoare termice a orașului. Contractul cuprinde și înființarea unui sistem modern de e-ticketing pentru autobuze și tramvaie, sistem care va putea fi adaptat pentru alte facilități precum bilete la muzeu sau skipass.

Kenan Kiric, directorul de dezvoltare al BMC Trucks, a dat asigurări că autobuzele vor ajunge la Reșița până la sfârșitul anului. Compania pe care o reprezintă va livra anul acesta peste 450 de autobuze electrice în aproximativ 30 de orașe din țară, câștigând și o licitație a Ministerului Dezvoltării pentru 151 de autobuze pentru 11 orașe. „Momentan suntem dealer pentru marca ZTE, unul dintre cei mai mari producători de autobuze electrice din China, cu capacitate de producție anuală de peste 25.000 de bucăți. Autobuzele vor veni din China. Le importăm, dar anul acesta vom începe să și producem autobuze electrice la fabrica noastră de la Ciorogârla!”, a mai spus Kenan Kiric.

JCS-Ionel Ivașcu