Caraş-Severin, RomaniaCARAŞ-SEVERIN – TMK Hydroenergy Power, sistemul hidroenergetic din apropierea Reşiţei, va fi vândut de CEZ!

CEZ, grup din energie cu 10 mld. euro capitalizare la Praga, a decis să vândă operaţiunile din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), fond care administrează 129 de miliarde de dolari sub formă de active la nivel global, din care cea mai mare parte sunt investite în proiecte de infrastructură. Anunţul a fost făcut zilele trecute de Macquarie Infrastructure and Real Assets.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi. Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Capacitatea totală instalată a sistemul hidroenergetic din judeţul Caraş-Severin, achiziţionat în 2010 de la TMK Reşiţa cu 19,8 milioane de euro, este de aproximativ 18 MW, compania deţinând patru lacuri de acumulare cu baraje (Trei Ape, Gozna, Văliug, Secu) şi patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel I, Crăinicel II şi Breazova). Fiecare dintre microhidrocentrale are, în prezent, o capacitate instalată de până la 10 MW.

Aşadar, după cehii de la CEZ, australienii de la MIRA se vor bucura de sistemul hidroenergetic din zona Văliug. Și statul român, prin asocierea dintre Electrica, Hidroelectrica şi SAPE a vrut să cumpere activele CEZ România, însă a avut cea mai slabă ofertă dintre cei patru competitori: 750 de milioane de euro, adică cu 30% sub preţul final.

JCS- Nina Curiţa

6 Comments

 1. Guvernarea PSD a infractorului Năstase zis și „fulărel” , a făcut cadou pe lângă multe altele, sistemul hidroenergetic către ruși prin intermediul unei obscure firme „americane”! După ani de zile când a trecut de la un „investitor” la altul, același sistem hidroenergetic este scos la vanzare pe bani mulți. Așteptăm cu nerăbdare creșterea tarifuluo la apă ptr Reșița, că doar trăim in deșert!

 2. Alo dom’le Macarie, aici cand ar putea fi vorba despre cine a facut jmecheriile cu lacurile din Caras, nu mai sunteti prezent.
  Nu sunteti, pt ca nu e vorba de Popa, Dunca sau de pnl.

  • IAR NU CUNOȘTI. ATUNCI POLITICA ASA A FOST .TOTUL PRIVATIZAT.OBLIGATORIU.IN AFACERI UNU CASTIGA ALTUL PIERDE. LIBERALULE.

   • Fals Vlad, fals. Cunosc. Cunoastem toti oamenii cu scaun la cap si fara ochelari de cal pe ochi. Cunoastem jaful psd, pdl, pnl din ultimii 30 de ani.
    Nu e rau nici sa fii liberal si social democrat. La baza ambele vor binele tarii si al oamenilor, numai ca hotii din aceste partide au omis doctrinele si au facut buzunarul gros.

Adaugă comentariu