Aurora nopţii junelui de 25 de roze... - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – … 26 la primăvară pentru Rică Venturiano, studintele în drept şi publicistul la „Vocea patriotului naţionale”. Un june care nu a necinstit cu nimic onoarea de familist a jupânului Dumitrache, dar care era îndrăgostit lulea de cumnată-sa, Ziţa. Iar Ziţa, aurora junelui, s-a ivit după „O noapte furtunoasă”, jucată vineri seara, în premieră, pe scena Teatrului de Vest, spectacol care se va juca din nou la Reşiţa duminică, 23 ianuarie şi la Caransebeş joi, 27 ianuarie!

Ziţei, proaspăt „dezvorţată” de Ţîrcădău, „pastramagiul” care-i făcuse viaţa amară, tare-i mai plăceau comediile nemţeşti de la Iunion. La care mergea cu jupânul şi Veta, sora ei şi consoarta lui. Nu pricepea Ziţa mare lucru din comedii, dar acolo vedea lume. Şi-l vedea şi pe junele cu ochelari şi joben care-i făcea ocheade de la o masă alăturată. Spre disperarea jupânului care-l credea un coate-goale uitându-se după nevestele altora. Ba chiar, de vreo două ori, coate-goale s-a şi luat după jupân şi cocoane. Doar norocul şi-o haită de câini l-au ferit să nu cază-n mâinile jupânului şi-ale lui Chiriac, omul său de încredere.

Vine seara când jupânul, căpitan în garda civică, e de rond. Prilej perfect pentru ca Ziţa şi admiratorul de la Iunion să-şi dea întâlnire graţie răvaşelor schimbate prin intermediul lui Spiridon, băiat de procopseală în casa jupânului. Iată-l pe junele de 25 de roze intrând pe întuneric în casa jupânului peste Veta. Încurcase numerele de la case şi nici nu vedea bine. De-afară însă jupânul i-a văzut bine jobenul şi ochelarii de pe ochi. Aşa că-l încolţesc jupânul, Chiriac, Spiridon şi ipistatul Nae Ipingescu, bun amic al jupânului. Ascuns în butoi, Rică tremură ca varga auzind focuri de armă, dangăte de clopot şi înjurăturile urmăritorilor care, în cele din urmă, reuşesc să-l prindă la înghesuială.

Cum însă totul e bine când se termină cu bine, ies la iveală atât amorul junelui faţă de Ziţa, cât şi identitatea sa. Jupânul află cu supriză, de la bunul său amic Ipingescu, că tânărul pe care-l credea un coate-goale e autorul multor scrieri din gazetă pe care cei doi le citiseră cu înflăcărare. Toată lumea e fericită, spectatorii râd şi aplaudă. Dar Hristos răstignit pe cruce plânge cu lacrimi de sânge la finalul unui spectacol în care muzica din zilele noastre se-aude-n boxe la Iunionul în care se ţin petereceri karaoke, acorduri de heavy metal şi scene din „Războiul stelelor” se văd în proiecţie live, Rică Venturiano e văzut la tv, coate-goale se ia după jupân şi cocoanele lui pe străzile Reşiţei.

JCS-Ionel Ivaşcu