Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dezbaterea „în premieră“ a fost reprogramată pentru o dată care va fi anunțată publicului, ulterior!

„Bună seara, Reșița! Bună seara, bănățeni! Reconstruim România! Sunteți pregătiți? (Răspuns din sală: câte-un „da“, pierit.) Nimeni? Sunteți pregătiți? (De data asta un „daaaa“ însuflețit, din zeci de piepturi, deși nesincronizat.) Foarte bine! Ați fost invitați astăzi de un partid naționalist, nu? Extremiștii! Rușii! Fasciștii! Scandaluri… și așa mai departe! Prostii! Etichete! Minciuni!“

Astfel și-a început deputatul Ringo Dămureanu discursul, menit să-i anime și transforme în actanți pe spectatorii veniți, vineri, la lansarea programului de guvernare AUR la Reșița. Dacă ar fi fost o petrecere, cu siguranță el ar fi fost „sufletul“ ei. Din păcate, momentul deputatului a fost plasat de abia în a doua jumătate a programului (după minutul 45), în continuarea intervențiilor docte ale moderatorului Eugen Popescu (coordonator AUR), senatorilor Claudiu Târziu (președintele Consiliului Național de Conducere) și Sorin Lavric (președintele Senatului AUR), între care au fost plasate și scurte filme documentare despre ce am fost și ce-am ajuns.

Târziu și-a început discursul cu un truism, prezentat drept premieră națională: „Niciun alt partid în peste trei decenii nu a venit în fața dumneavoastră să vă consulte asupra unui program de guvernare care în mod categoric vă poate afecta. Și vă va afecta! Într-un sens bun… sau mai puțin bun.“

Probabil că, exceptând membrii AUR care au acumulat experiență politică în alte partide, în fața celor mai mulți dintre simpatizanții prezenți n-a venit până acum nimeni pentru a se consulta cu ei. De altfel nu s-a întâmplat nici vineri, participanții fiind invitați să studieze Programul cu 15 direcții de acțiune împărțite în 150 de măsuri considerate vitale, după care să transmită eventuale opinii, propuneri sau idei prin poșta clasică, pe email, sau față în față, altă dată. E adevărat că formațiunea politică, programul și purtătorii de mesaj sunt noi, dar la astfel de declarații și premiere am tot asistat în ultimii 30 de ani.

Legat de program, poate nu în premieră națională dar într-una județeană cu siguranță, Târziu a edulcorat întrucâtva prevederea de la punctul 11 – Domnia Legii, potrivit căreia vor fi organizate „curți cu jurați, […] care să soluționeze cazurile penale grave și procesele colective sau de clasă“. Descrise drept „jurii alcătuite din cetățeni, așa cum se întâmplă în sistemul american“, ești tentat să-ți imaginezi mai curând juriul de la „America’s Got Talent“ decât o curte cu jurați încruntați. Am fi curioși să aflăm ce părere are despre acest subiect juristul Petru Schinteie, fostul membru PSD Caransebeș, pe care l-am zărit în primele rânduri, alături de primarul Nicolae Beg, de la Marga.

După ce a încercat, mai întâi, să capteze bunăvoința publicului (prin evocarea partizanilor anticomuniști de la Teregova și invocarea duhului național și creștin al lui Spiru Blănaru), Sorin Lavric a continuat prin a-i înfiera pe „nemernicii“ neomarxiști de la Bruxelles și Washington. După ce a stabilit că trebuie scos din școală „tot ce înseamnă LGBT, ideologie de gen, educație sexuală; toată această otravă, acest venin“, a pledat pentru introducerea uniformei școlare, pe considerentul că dacă tinerii „se îmbracă pestriț și urât, și mintea lor funcționează la fel de pestriț și de urât“. Au mai vorbit Robert Alecu (vicepreședinte AUR) și Marian Cucșa (președintele Partidului Republican), discursul acestuia din urmă făcând apel la memoria și sensibilitatea celor „călcați în picioare“ de „trădători“.

Oficial, „premiera“ a luat sfârșit în momentul în care Târziu le-a transmis „voința de face binele, împreună cu dragostea“ explicând că acesta este, pentru AUR, „motorul acestui demers“. Neoficial, s-a încheiat de-abia după sesiunea de fotografii de grup, despre care participanții vor povesti urmașilor urmașilor lor: „Nepoate, am fost și eu acolo“!

JCS-Walter Fleck