Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luni, în jurul orei 7 a fost finalizată numărătoarea şi predate datele oficiale ce ţin de scrutin la Biroul Electoral Judeţean de Circumscripţie nr. 11 Caraş-Severin. Din numărul total al electorilor înscrişi pe listele oficiale de 276.488 au fost prezenţi la urne 86.915.

Voturi nule au fost 4.780 iar voturi valabil exprimate – 82.126 (94,49%). Întrunind cel mai mare număr al opţiunilor electorale se află alianţa PSD – UNPR – PC cu 39,61% (32.536 de voturi) urmată de PNL cu 22,34% dintre sufragii (18.348 de voturi), de PDL cu 10,29% (8.452 de voturi), de candidatul independent Mircea Diaconu cu 5,20% (4.272 de voturi) PP – DD cu 4,92% (4.041 voturi), PMP cu 3,93% (3.228 de voturi).

Urmează PRM cu 2,46% (2.026 voturi), Forţa Civică 1,69%, UDMR 0,91% şi celelalte formaţiuni politice sau candidaţi independenţi care nu au atins pragul electoral. În ceea ce priveşte alegerile parţiale ce au avut loc la Obreja pentru fotoliul de primar al comunei, numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 1.086. Candidatul declarat câştigător a fost viceprimarul şi cel care a asigurat interimatul după decesul fostului primar, reprezentantul PSD – Ioan Peia, cu 860 de voturi. Candidatul PNL a obţinut 581 de opţiuni ale cetăţenilor, cel al PDL – 289 de voturi, iar cel al Forţei Civice – 33.

Scrutinul pentru desemnarea eurodeputaţilor nu a pus probleme deosebite în judeţul nostru, atât în ceea ce priveşte aparatul tehnic cât şi evenimentele ieşite din comun. Pe tot teritoriul judeţului se efectuează cercetări în tot atâtea dosare pentru fraudă, tot atâtea apeluri efectuând sesizări telefonice.

„Nu am avut incidente care să pună în pericol desfăşurarea alegerilor europarlamentare. Personalul Ministerului Afacerilor Interne angrenat în buna desfăşurare a scrutinului a ajutat la asigurarea climatului de linişte şi siguranţă”, ne-a declarat agentul principal Ancuţa Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin. Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu a organizat ieri o conferinţă de presă pentru a sublinia faptul că alegerile au decurs normal şi pentru a mulţumi celor implicaţi în procesul electoral.

„Mulţumesc în primul rând cetăţenilor judeţului care s-au prezentat la urne în aşa fel încât procentul de participare la vot a crescut, faţă de precedentele alegeri europarlamentare din 2009, cu două procente. Astfel, am reuşit o prezenţă mai mare decât media naţională. Apreciez modul civilizat şi fără momente delicate în care s-a desfăşurat campania electorală. Mulţumesc colegilor din MAI, din Instituţia Prefectului, reprezentanţilor BEJ şi Direcţiei de Statistică pentru efortul depus în aceste zile. De asemenea, îl felicit pe câştigătorul alegerilor parţiale de la Obreja şi îi doresc succes ca primar”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu