Au început probele scrise la Bacalaureat - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aproape 1700 de candidaţi din Caraş-Severin s-au înscris la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie. Chiar de la prima probă au fost eliminaţi doi candidaţi!

Azi, 20 iunie, au început probele scrise din cadrul sesiunii de vară a examenului naţional de Bacalaureat, cu prima probă, cea la Limba şi literatura română. În judeţul Caraş-Severin sunt înscrişi pentru a susţine examenul maturităţii, circa 1687 de candidaţi, în 7 centre de examen.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar, în judeţ sunt organizate cinci subcomisii şi trei centre zonale de evaluare a lucrărilor:  la Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ Reşiţa pentru evaluarea lucrărilor venite din alt judeţ la proba de Limba şi literatura română şi Limba şi literatura maternă, Liceul Teologic Baptist Reşiţa pentru evaluarea lucrărilor la disciplina specifică profilului (Matematică sau Istorie) şi Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ pentru evaluarea lucrărilor de disciplina la alegere.

La această primă probă s-au înscris 1514 candidaţi, dar 69 au ales să nu se prezinte. Din examen au fost eliminaţi doi candidaţi, unul de la Colegiul Tehnic Reşiţa şi unul de la Liceul Tehnologic „Dacia“ Caransebeş, pentru că au avut asupra lor telefoane mobile.

Candidaţii au avut varianta 6 de rezolvat, subiectele primite fiind adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste. Primul subiect a fost un text la prima vedere din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza“, iar cel de-al doilea a constat într-o o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – „Întunecare“. La subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (Matematică și Istorie), iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse sau transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere, transmite Ministerul Educaţiei. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 1 iulie.

JCS-Nicoleta Moraru