Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând din acest an, ponderea notelor din ciclul gimnazial va avea o valoare mai mică în calcularea mediei de admitere în liceu.

Ministerul Educaţiei a anunţat calendarul de desfăşurare a examenelor de final de gimnaziu şi modul de calculare al mediei de admitere la liceu. Astfel, în data de 13 iunie absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor finaliza cursurile urmând ca în perioada 16-18 iunie să se desfăşoare înscrierea la Evaluarea Naţională.

Examenele scrise pentru elevii de clasa a VIII-a vor debuta pe data de 23 iunie cu proba la Limba şi literatura română. În data de 24 iunie este programat examenul la Limba şi literatura maternă, iar în 25 iunie se va desfăşura proba la Matematică. Rezultatele vor fi afişate pe data de 27 iunie, până la ora 16.00, urmând ca în data de 27 iunie, în intervalul orar 16.00 – 20.00, să fie depuse eventualele contestaţii. Acestea vor fi rezolvate în perioada 28-30 iunie, iar rezultatele final vor putea fi aflate în data de 1 iulie.

Începând din 2014, media de admitere, pe baza careia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţionala susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere. Astfel, formula de calcul este MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea naţională, totul împărţit la patru).

Prima etapă de admitere din acest an va debuta în intervalul 4-8 iulie când elevii de clasa a VIII-a, însoţiţi de părinţi şi asistaţi de diriginţi, vor completa fişele de înscriere. Tot în acest interval, se introduc în baza de date computerizată datele din fişele de înscriere. În perioada 5-9 iulie are loc verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator şi se corectează greşelile în baza de date computerizată. În 15 iulie va debuta repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.

În data de 16 iulie este programată afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ. În aceeaşi zi, fiecare unitate de învăţământ liceeal va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. În intervalul 17-25 iulie se depun dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Din 2019, evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date după modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, care modifică Legea Educaţiei introdusă în mandatul lui Daniel Funeriu.

Lavinia Predescu