CARANSEBEȘ – Zeci de crescători de păsări și animale mici s-au reunit la Caransebeș pentru a-și prezenta cele mai reușite exemplare în cadrul expoziției organizate de Asociația Fauna Cărășană!
Iar cei care au trecut pragul sălii de sport de la Liceul Decebal au avut ce vedea: peste 400 de păsări de curte, 90 de iepuri, 220 de porumbei și păsări exotice, aduse atât din zona Banatului, cât și din Iași, Sighișoara, Drobeta Turnu Severin sau București, toate prezentate în cochetul eveniment aniversar.
„Un număr impresionant de exemplare, peste 700 de exponate, rase noi aduse de invitați din alte asociații, sper că au fost pe sufletul vizitatorilor noștri. Am avut 75 de campioni în toată expoziția, mai ales la găini de rasă, fiind și cele mai multe, am avut și un lot foarte mare de palmipede, gâște și rațe. Totuși, fenomenul e într-o ușoară regresie, costurile de întreținere ale animalelor sunt scumpe, curentul, spre exemplu, poate unii crescători vor zice în ianuarie că nu mai pun atâta la incubator că nu-și permit să plătesc curentul. Noi, la Caransebeș, suntem 40 de membri în asociație, suntem într-o marjă acceptabilă, supărarea noastră e că din urmă vin puțini tineri. Chiar și așa, în acest an sărbătorim 70 de ani de activitate, adică dacă ne luăm după englezi, ar fi jubileul de platină, avem un istoric destul de lung”, a spus medicul veterinar Alin Deteșan, președintele asociației caransebeșene, care a adăugat, în spiritul de glumă ce-l caracterizează că „suntem singurii găinari cu acte-n regulă”. Acesta s-a întreținut preț de câteva minute și cu primarul Felix Borcean, care l-a felicitat pe Deteșan pentru buna organizare a expoziției.
Pe lângă crescătorii de păsări și animale mici, la expoziție au fost prezenți și producători de aparatură gen incubatoare sau aparate de jumulit. Tocmai din Dâmbovița a venit la Caransebeș tânărul Mihai Dinu: „Avem incubator pentru mai multe tipuri de ouă, găină, prepeliță, curcă, chiar și de struț, care ajunge la o greutate de aproape 2 kilograme. Totul este automat, au consum mic de energie, prețul începe de la 1600 de lei, au o capacitate între 100 și 500 de ouă, dar construim incubatoare și până la 10 mii de ouă, cât o cameră”.
S-au acordat și premii celor mai reușite exemplare, iar la un restaurant din Caransebeș crescătorii au mai schimbat impresii și sfaturi, cu speranța că vor putea să ducă mai departe această frumoasă îndeletnicire în aceste vremuri tot mai grele.
JCS-R.M.